Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok A szecesszió világnapja A szecesszió világnapja – új blog indul a Papagenón!

A szecesszió világnapja – új blog indul a Papagenón!

Az Iparművészeti Múzeum cikksorozata a hazai szecessziós művészeti és építészeti alkotásokat, valamint a századforduló meghatározó stílusirányzatának legfontosabb alakjait mutatja be. A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év júniusában, az idei eseményre június 12-én várjuk az érdeklődőket.

- hirdetés -

Lenyűgöző formavilág, ragyogó színek, a szépség új fogalma: a szecesszió immár több mint száz éve, a századfordulótól egészen napjainkig bűvöli el a közönségét sejtelmességével, mozgalmasságával és kísérletező kedvével. Hogy a szecesszió összművészeti törekvéseit és ebben a szellemben készült tárgyait, valamint újító szellemiségét megismerhessük, látogassunk el a Ráth György-villa impozáns kerttel szegélyezett épületébe!

- hirdetés -

A tárgyakkal szinte együtt lélegző lakótérben átélhetjük, hogy a századforduló nagypolgári miliőjében hogyan zajlottak a mindennapok,

a minden érzékszervünkre ható környezetben karnyújtásnyira kerül a 19-20. század fordulóján élő ember élettere. Az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója, Ráth György egykori, fasori villájában a berendezett ebédlő és társalgó enteriőrök, szecessziós belső terek korhű környezetet és hangulatot teremtenek A mi szecessziónk című kiállítás számára.

A szecesszió világnapja

Az időutazásként is definiálható kiállítás az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb darabjait, közel 600 műtárgyat vonultat fel a francia, az osztrák, a brit és a magyar szecesszió világából. Az iparművészet minden ágát képviselő darabok mellett a kor képzőművészeti remekei is megjelennek, kapcsolódva Ráth György gyűjteményének értékes darabjaival. Tárgyak sokaságát csodálhatjuk meg látványtári és enteriőr-elrendezésben, köztük Zsolnay-kerámiákat, Gallé- és Tiffany-üvegeket, Lalique-ékszereket.

Ráth György-villa
Ráth György-villa

A szecesszió a szépség új kultuszát jelentette az 1900-as évek fordulóján, talán az utolsó egyetemes, egységes formai világgal rendelkező stílusnak is nevezhető.

De nemcsak a formák, hanem a felhasznált anyagok széles palettája is megragadó: a szecesszió alkotói a századfordulón felelevenítettek eltűnőben lévő matériákat és eljárásokat is, sőt, az új anyagokkal való kísérletezés is óriási lendületet vett ebben az időszakban.

A villa berendezése - forrás: IMM
A villa berendezése – forrás: IMM

A századforduló innovatív és kísérletező kedve tetten érhető az ekkor keletkezett tárgyak technikai megoldásain is: az örök változás, új dimenziók felé való törekvés, hihetetlen színbéli gazdagság és pompa jellemzi, ennek magunk is szemtanúi lehetünk a kiállítás megtekintésekor.

Az üveg, amely a szecesszió legkedveltebb anyaga volt,

a bútorművészet, amely ekkoriban minél több rajzolatú fával kezdett el dolgozni, a fémművesség, ahol újra felfedezésre került a hajlékony tárgyak készítésére alkalmas ón: egyfajta kreatív és önfeledt játék nyugtalansága hatotta át ezt az időszakot.

A villa berendezése - forrás: IMM
A villa berendezése – forrás: IMM

Ez a játékosan megragadó kellem, a tárgyakon felsejlő fény-árnyék hatások, különleges matériák és enteriőrök bűvölik el a Ráth György-villa látogatóit, ahova talán nem is egy, de több alkalommal is érdemes lesz majd visszatérni.

A szecesszió világnapjának hívószava az idei évben az állatábrázolások a szecesszióban.

Június 12-én az alábbi programokkal várjuk az érdeklődőket a Ráth György-villában és a város egyéb helyszínein.

Ráth György-villa - forrás: IMM
Ráth György-villa – forrás: IMM

Ízelítő a programokból:

A mi szecessziónk
Tárlatvezetések a Ráth-villa kiállításának állatalakos műtárgyaira fókuszálva
Időpontok: 11.00 és 13.00 órakor

SzecessziZoo
Természet a művészetben és művészet a természetben, szabadtéri zoopedagógiai foglalkozás kicsiknek és nagyoknak
10.00 Normafa, 15.00 Margit-sziget

Apródok állatos műhelye
Kézműves, múzeumpedagógiai workshop gyerekeknek a Ráth György-villa kertjében
10.00-14.00

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Önnek mit jelent a szecesszió? Mire figyel egy múzeumban? Hogyan ismerkedik meg egy új várossal? Töltse ki kérdőívünket, a kitöltők között művészeti albumokat sorsolunk ki!

Iratkozzon fel az Iparművészeti Múzeum hírlevelére, értesüljön elsők közt programjainkról.

EU támogatás

Project cofunded by European Union funds (ERDF, IPA II). A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. Projektazonosító: DTP3-748-2.2-ARTNOUVEAU2 – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével

interreg logó

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.