Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok A szecesszió világnapja Sárkányok, szörnyek és újabb állatságok

Sárkányok, szörnyek és újabb állatságok

Ugye, előfordult már önnel egy kiállítás megtekintése vagy egy kulturális esemény után, hogy a felfedezés élménye hosszan elkísérte? A szecesszió világnapja június 12-i, szombati eseménysorozata alkalmából most olyan programokat és kiállításokat ajánlunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy minden résztvevőnek élményt nyújthatnak.

- hirdetés -

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta rendezik meg minden év júniusában, Antoni Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának évfordulóira emlékezve. Az idei világnap fő témája a „szecessziós állatábrázolás”, amelyhez kapcsolódva az Iparművészeti Múzeum programjaiban a műtárgyakon és építészeti elemeken látható állatmotívumok minél szélesebb spektrumát igyekszünk bemutatni.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Bizarr fantázialények és kecses pillangók: állatábrázolások a szecesszióban alfától omegáig

Itt a nyár, ilyen gyönyörű időben mindenki a természetbe vágyik! A SzecessziZOO című felfedező sétánkon új perspektívát kínálunk a résztvevőknek, amellyel más szemszögből tekinthetnek majd a műtárgyakra és az ezeken megjelenített természeti szépségekre.

A szecesszió világnapja

Vajon hogyan kapcsolódik az állatvilág és a szecessziós műtárgyak témája egymáshoz? A századforduló tervezői számtalan kreatív módon jelenítették meg ezeket alkotásaikon, a természet ihlette virágok, növényvilág, valamint állatábrázolások teszik különlegessé a korszak iparművészeti tárgyait.

Ennek járhatunk utána délelőtt 10-kor a Normafánál, vagy délután 15 órától a Margitszigeten induló a SzecessziZOO sétán.

A programot ajánljuk a nagyoknak, kisebbeknek, a nagyinak, a tesónak és mindenkinek 6-tól 99 éves korig.

A szecesszió világnapi programok közül nem hiányozhat a kézműves, múzeumpedagógiai foglalkozás sem. A fiatalokat az Apródok állatos műhelye várja a Ráth György-villa kertjében, ahol gipszállat-figurákat festhetnek, továbbá állatmintás kitűzőt, pillangós ablakdíszt, valamint pávatollas fejdíszt készíthetnek.

Az idei világnapon az online programok sem maradhatnak el: két tematikus válogatás is megjelent az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi oldalán.

Az egyik a Japonizmus és Art Nouveau utazókiállításunk műtárgyaiból ad szemelvényt Fauna, japonizmus, szecesszió címen, amely a 2020 márciusában Japán felé útjára indított kiállítás állatalakokkal díszített tárgyait gyűjti össze. A szecesszió világnapjára az utazókiállítás 57 olyan műtárgyát mutatja be az online tárlat, amely az állatok megjelenítésére, a japán művészet egyik fő témájára fókuszál.

Az Iparművészeti Múzeum szecessziós bestiáriuma a középkori bestiáriumok műfaját ötvözi a múzeum gazdag szecessziós gyűjteményével.

Ez a művészeti irányzat számtalan forrásból, impulzusból merített inspirációt, a műtárgyakon sokszor mitikus lények, sárkányok, griffek és faunok, valamint egyéb szürrealisztikus alakok jelennek meg. Ez az online tárlat a szecesszió páratlan, olykor megkapóan bájos, olykor ijesztő művészi alkotásait reprezentálják.

Szecesszió világnapja
Szecesszió világnapja

Szecesszió világnapi programjainkra itt tud regisztrálni.

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Önnek mit jelent a szecesszió? Mire figyel egy múzeumban? Hogyan ismerkedik meg egy új várossal? Töltse ki kérdőívünket, a kitöltők között művészeti albumokat sorsolunk ki!

Iratkozzon fel az Iparművészeti Múzeum hírlevelére, értesüljön elsők közt programjainkról.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.