Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Adventi kalendárium 2. ablak: Utazás az ismeretlenbe

2. ablak: Utazás az ismeretlenbe

Az ember hallgatja a Téli utazást, és úgy érzi, a kezében van Wilhelm Müller, Franz Schubert, az aktuális énekes és zongorakísérőjének eleven szíve. Két kezünkben négy pulzáló szív. A szöveggel ellentétben dehogy halottak. Meg persze a hozzájuk tartozó lélek. Idegen férfiaké. Bírjuk? Kibírjuk?

A 24 vers németül és magyarul

- hirdetés -

Nehezen. Egy fenét fagyottak ezek a könnyek. Bírhatatlanul forróak. Olvasztani mégsem tudnak, dermedtség benn és kinn, minden évszakban. Brutális őszinteséggel vallanak ezek a férfiak a reménytelen vágyról, a veszteségtudatról és a magányról. Meg az élet végességéről és értelmetlenségéről. Nem üvöltés ez, hanem nyüszítés. Az összetört férfi magzatpózban. Akit egy bizonyos életkor fölött nemtől függetlenül nem érint meg ez a 24 dal, az teljességgel menthetetlen, érzelmileg impotens, azt se érdemli, hogy a Téli utazást hallgassa.

- hirdetés -

Jó, nem épp kandalló mellé bekucorodós, forralt bort szürcsölgetős hosszú esték kellemesen nyugtató slágerzenéje. Egy ugyanis egy megzenésített végrendelet, annak minden kísértetiességével és nyomasztásával. Bizarr módon akkor beszélhetünk előadói sikerről – és mindegy, hogy tenor, bariton vagy basszus énekli -, ha a hallgatónak kiskanállal kell magát összekaparnia, mert ha komolyan vesszük a hangokat és a szavakat, az életnek az égvilágon semmi értelme nincs. Adventre miért választottuk mégis? Mert szép. Szenvedő – egy pillanatig sem szenvelgő! – és éteri. Traumatikus élmény.

De kutyaharapást szőrével, úgyhogy mutatunk néhány szokatlan interpretációt, hogy inkább a meglepő formára figyeljünk.

William Kentridge képzőművész, rendező Matthias Goernével hozott létre egy izgalmas projektet: a dalokat a dél-afrikai művész nem illusztráló, hanem hangulatot megragadó animációi “kísérték”.

Hans Zender 1993-ban az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra. Ebből készített koncertszínházat Mundruczó Kornél.

A dalciklus egy drámát is inspirált: Elfriede Jelinek azonos című darabját 2011-ben mutatta be a Münchner Kammerspiele. A választás nem véletlen, Schubert az írónő kedvenc zeneszerzője. Az ő Téli utazásának mások az állomásai, de ugyanolyan személyes, a lélek legmélyére vivő, kitárulkozó vallomás.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!