Papageno Radio
Blogok Adventi kalendárium Az évszak slágere

Az évszak slágere

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A világ valószínűleg legtöbbet hallott zeneműve A négy évszak. Állításunkat telefonnal a kézben, határtalan türelemmel, a Tavasz Allegro tételével támasztjuk alá, amelynek nyomában szorosan ott a Tél Largo tétele. 

Nagyméltóságú Úr, (…) Esdekelve kérem, ne csodálkozzék Fenséged, ha e kis létszámú és szerény concertók közt megtalálja A négy évszakot, amely már sok idővel ezelőtt Fenséged türelmes nagylelkűségét élvezhette. Higgye el nekem, hogy azért találtam őket kinyomatásra méltónak – noha minden tekintetben ugyanazok a darabok-, mert a szonettek mellett immár minden bennük ábrázolt dolog pontos magyarázatával láttam el őket. Bizonyos vagyok abban, hogy Ön úgy fogja megítélni őket, mintha újak lennének.

E szavakkal ajánlotta  Il cimento dell’armonia e dell’inventione, azaz A harmónia és a találékonyság erőpróbája címmel 1725-ben, Amszterdamban kiadott versenyműveit Antonio Vivaldi Václav Morzin cseh grófnak. A kései utódok által programzeneként értékelt darabok nem voltak frissek, 1721 táján keletkeztek, A négy évszak inspirációját feltehetően akkori lakóhelye, a Mantova környéki táj jelenthette.

Magyar lemez is van minden idők legjobb tíz Vivaldi-felvétele között

Szokatlan, de találékony módon a zeneszerző szonetteket is mellékelt a concertókhoz, így szöveg és zene harmóniában, egyenrangúan kezelhetők. Szerzőségüket nem tudjuk, csak feltételezzük, hogy Vivaldi maga írta a négy verset. Az f-moll hegedűversenyhez (ez a Tél) a következő tartozik Rónai Mihály fordításában:

Küszködni, fázva, csikorgó havakkal,

csikaró, fájó rettenetes szélben, topogni,

sűrűn, meg ne fagyj a télben,

jeges világban, vicsorgó fogakkal.

Húzódni tűzhöz, terített víg asztal mellé,

míg ott künn csak úgy szakad, délben –

majd síkos úton, jaj elesőfélben

 

továbbhaladni, mindig egy arasszal:

vigyázz, megcsúszol! Lábad nem szaladhat:

No kelj fel, indulj – hanem aztán jó kis

roppanás: jég volt, beszakadt alattad!

Sirokkó, bóra, ezerféle kófic

rohama csap rád zúgó szél hadaknak – ilyen a tél

hát, de van benne jó is…

Erősen impresszionisztikus versenyművekről van szó, már a címek is orientálnak, és azonnali képzettársításokat indítanak be, konkrét képeket idéznek fel, ha elindítjuk a zenét, és becsukjuk a szemünket. Vivaldi Tele szól az időjárás viszontagságairól, a tájról és benne az emberről. A kihívások zuhognak – stílszerűen -, de ha túljutunk rajtuk, a nyugalom vár.

Zimankós az idő, fújnak a szonettben emlegetett szelek, küzdünk az elemekkel. Mindent átjár a fagy és a jég, velőig hatol a hideg. De szerencsére odaérünk a fűtött otthon ajtajához, belépünk rajta, meleg fogad. Lehámozzuk magunkról a sok réteg ruhát, és a fotelban ülve, a duruzsoló kályha vagy felcsavart radiátor mellől, gőzölgő teával vagy fűszeres forralt borral a kézben nézünk ki az ablakon. Aggodalmasan, hogy a havat ki takarítja majd el a ház elől.

A kisördög azonban ott bujkál bennünk,

hogy ismét felöltözzünk, kimenjünk, mert muszáj hógolyózni, hóembert építeni, szánkózni, korcsolyázni, vagy egyszerűen csak éjszaka a csillogó fehérséget nézni. Jó, hát rövidebbek a nappalok, a gázóra is gyorsabban pörög, de nincs még egy ennyire puha, nyugalmat adó, lassításra, befelé figyelésre felhívó évszak, mint a tél.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X