Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Adventi kalendárium 15. ablak: Karácsonyi nyugtató

15. ablak: Karácsonyi nyugtató

1944 nem volt különösebben békés év. Ekkor készült egy hollywoodi zenés film, a Meet Me in St Louis, amelynek lélekkomfortosító története visszarepített az 1900-as évek elejére.

Az MGM stúdióban jó érzékkel elővettek 1903-4-ben játszódó, korábban novellafüzérként megjelent egy felső középosztályi családi történetet, ami a St Louis-i világkiállítás eseményei mellett Smith papa New York-i áthelyezése körül kulminálódik. (Micsoda izgalmak!) A karácsony után esedékes áthelyezés a családfő mellett természetesen a család költözését is jelentette, ami az ötgyerekes família mindegyik tagját, de különösen két nagyobbik, már szívügyekben is érintett leányát erősen érintette.

- hirdetés -

Az alábbi dalocska, amit Judy Garlandot követően kitudja, hányan adtak elő, neves és névtelen énekesek, a nagy karácsonyi bál után hangzik el. Az este rendkívüli drámákkal van tele. A legnagyobb lányt, Esthert játszó Garlandot szerelme, John nem tudta elvinni a bálba, mert a szmokingja nem készült el időben. Tragédia nem történt szerencsére, mert a nagypapa felajánlotta, hogy elviszi az unokát, így Esther ott lesz az estélyen, bár szomorúan, mert egyedül van.  Váratlanul, nagy meglepetésre azonban John mégis megjelenik, mert valahonnan mégiscsak szerez egy szmokingot – ugye, micsoda férfi! –, és a pár egész este egymás karjában táncol, sőt leánykérésre is sor kerül.

S miközben ő boldog és feldobott, szíve repes az örömtől, Esther kishúga, Tootie rendkívül szomorú, mert tudja, hamarosan el kell hagyni St Loiust, így hát a nagylány elénekli neki nyugtatóképp a Have Yourself a Merry Little Christmas kezdetű dalocskát. Nem mondhatjuk, hogy nagy sikerrel, mert Tootie kirohan a házból, ki a hidegbe, és szétrombolja a hóembert. Érdekes, hogy a későbbi feldolgozásokhoz képest jóval szomorkásabb, melankolikusabb a dal hangulata, figyeljék csak:

A történet vége azonban boldog, a család marad St Loiusban, a bimbózó szerelmek pedig kiteljesednek. Átverés, mert az életben semmi nem megy ilyen könnyen? Persze. De a hóembert akkor se bántsuk, ő semmiről nem tehet.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X