Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Adventi kalendárium 10. ablak: Ismeretlen ismerős

10. ablak: Ismeretlen ismerős

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ezeket a téli képeket ismerjük. Még a Németalföldet és a 17. századot is azonnal belőjük. De ki a festő? Ez a Legyen Ön is milliomos! negyvenmilliós kérdésével vetekszik.

Segítünk. Hendrick Avercampnak hívják. Apja patikus volt, édesanyja tanította meg írni, és első rajztanára is ő volt a siketnéma Hendricknek, aki nagyon szeretett korcsolyázni. Ez az időtöltése nem egy képén megjelenik. 18 éves korában egy nevesebb amszterdami festőnél kezdett tanulni, ekkortól specializálta magát téli tájképekre. Egy másik művész nyári búzatáblákra akarta őt átszokatni. Sikertelenül.

- hirdetés -

Téli, szabad téren készített vázlatait műtermében festette meg. Nagy népszerűségnek örvendett már saját korában is, vízfestékkel készített képei jól fogytak. Decensnek, békésnek – és tegykük a szívünkre a kezünket: szinte ugyanolyannak – tűnik a mintegy 100 fennmaradt festmény, de ha megnézik közelebbről, egészen nagy felbontásban az interneten, esetleg személyesen az amszterdami Rijskmuseumban vagy a hágai a Mauritiushuisban, bizony, egy-egy illetlennek számító jelenetet, pisilő úriembert, szererelmeskedő párt is találnak. Hogy nem fáztak eleink a kis jégkorszakban!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X