Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Adventi kalendárium 17. ablak: A mesés orosz tél képei

17. ablak: A mesés orosz tél képei

Adventi kalendáriumunkban az oroszok megkerülhetetlenek: az orosz élet enciklopédiája, azaz az Anyegin természetesen nem maradt ki, Csajkovszkijt A diótörő kapcsán emlegettük, és egy egyáltalán nem vidám kortárs darabbal is megismerkedhettek olvasóink. 

- hirdetés -

Mai ablakunk képeit Rimszkij-Korszakov Karácsony éj című operájának legendás-titkos világát nehezen tudjuk ezekhez a képekhez kötni. Az alábbiak vagy bájos, akár gyerekkönyv-illusztrációknak is használható alkotások, vagy karácsonyi üdvözlőlapok világát felidéző realista darabok.

- hirdetés -

Előbbieket az orosz szamovárgyári díszítőfestőből Amerikába emigrált, majd onnan Szlovéniába költöző, és ott dolgozó, sőt művészeti túrákat is vezető Natasha Villone-nak köszönhetjük, utóbbiakat a Rjepintől tanult illusztrátor, festő, díszlettervező Borisz Kusztogyijev (1878—1927) és Vszjelovod Ivanov festették. (Ezt az Ivanovot ne tessék összekeverni az íróval. Tudják, mint a Meseautóban, ahol ez nem a mi Szűcsünk, ez egy másik Szűcs…)

Milyen zenét is ajánlunk ezekhez a képekhez az előző évi naptárokból? Lássuk csak… Nem passzol hozzájuk Rachmaninov Vesperása, ehhez az ősiből, a zsigeriből, a hagyományból táplálkozó zene. (Még akkor sem, ha Ivanov úr fantasy artban utazik és a védikus Ruszt kívánja megteremteni a képein.) Talán inkább a Trojka, Prokofjev a Kizsé hadnagy – magyarul A cár aludni kíván – című filmhez írt kísérőzenéje. Mert nem kell mindig komolyan venni magunkat.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.