Papageno Radio
Blogok Adventi kalendárium 18. ablak: Tél a Tátrában

18. ablak: Tél a Tátrában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mednyánszky László Beckóban született 1852. április 23-án és 1919. április 17-én hunyt el Bécsben. Rövid mérnöki tanulmányok után a Müncheni Képzőművészeti Akadémia és a párizsi  École de Beaux Arts növendéke lett. A szolnoki művészetelep egyik alapítója, a Feszty-körkép egyik alkotója, ez utóbbihoz máramarosi tanulmányutat is tett.

A tekintélyes arisztokrata családból származó Mednyánszky Párizs, Bécs, Budapest és a családi birtok, Beckó, illetve Nagyőr között élte életét. A világháború kitörésekor önkéntesnek jelentkezett, hadifestőként teljesített szolgálatot Galíciában, Szerbiában és Dél-Tirolban. Vonzották a nagyszabású események, a természet és az erők hatalma.

Első tájképein a barbizoni iskola hatása érezhető. 1889 és 1892 közötti párizsi tartózkodása alatt az impresszionizmus hatására világosodnak képei, szellősebbé és közvetlenebbé válnak a képek, a századforduló táján ismét borongósabb hangulatok kezdenek uralkodni festményein, a tónusok 1909 körül oldódnak ismét.

Ide kapcsolódik:
Rippl-Rónai- és Vaszary-életműrekord a Virág Judit Galéria téli aukcióján

Bár életében elsősorban tájképfestőnek tekintették, Mednyánszky mélyen humanista volt, képein gyakran láthatók a társadalom perifériáján élők, akiket gyakran támogatott. Teozófiával és buddhizmussal is foglalkozott, és azzal kísérletezett, hogyan jelenítse meg a képeken ezeket a tanokat.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X