Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Altalena Altalena – Fiatal művészek a Márványteremben

Altalena – Fiatal művészek a Márványteremben

Az Altalena együttes tagjai izgalmas, több zenetörténeti korszakot átívelő műsort állítottak össze, amelynek középpontjában a zongoranégyes műfaja áll. Mozart, valamint Gabriel Fauré kompozíciói mellett Kecskés D. Balázs Accusativus című darabja is megszólal június 22-én 19 órától a Magyar Rádió Márványtermében.

- hirdetés -

Mozart sötét és melankolikus g-moll zongoranégyese az egyik első jelentős alkotás a műfajban. Mozart 1785-ben kapott megrendelést három kvartett megírására. A g-moll darab azonban a célközönség – vagyis az amatőr előadók – számára túl nehéznek bizonyult, azért a zeneszerzőt a kiadója fel is mentette a feladat teljesítése alól. Ennek ellenére Mozart írt egy további zongoranégyest Esz-dúr hangnemben.

- hirdetés -

Fauré c-moll zongoranégyese a zeneszerző életének egy magánéleti szempontból válságos időszakában született. A zeneszerző a mű komponálást nem sokkal menyasszonyával, Marianne Viardot-val való szakításuk előtt kezdte el komponálni. A nehéz időszak nyomai a lassú tételben visszaköszönnek.

Kecskés D. Balázs Accusativus című zongoranégyese 2017-ben született kompozíció. A mű – több mint 90 pályamű közül kiválasztva – 2018-ban elnyerte, az amerikai Garth Newel Piano Quartet zeneszerzőversenyének 1. díját. A művet az Egyesült Államokban bemutató együttes egyik tagja, Jeanette Fang a következő gondolatokat fogalmazta meg a kompozíció kapcsán:

„Az Accusativus öt rövid tételből álló szvit, amely különböző – meditatív, mozgalmas, gyengéd, féktelen, reflektív – karaktereket mutat meg. Balázs kiváló érzékkel, Debussy-re emlékeztetve jeleníti meg az ábrándos nyugalmat, légies szépségű zenéjével káprázatos pillanatokat teremt.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!