Papageno Radio
Blogok Altalena A bensőséges koncerteké a jövő: idén is lesz Altalena Fesztivál

A bensőséges koncerteké a jövő: idén is lesz Altalena Fesztivál

Tavaly házifesztivállá alakult az Altalena, de idén is marad a családias hangulat. Augusztus 5-11. között klasszikus zene, jazz, népzene, jóga és előadások várják a közönséget a Pest megyei kisváros, Telki közösségi házában.

Miután a nagy koncerttermek hónapokra kiürültek – nem kell részletezni, miért –, sokan azt jósolták, hogy a kis koncerteké a jövő. Tavaly efféle szobakoncerteket hallhattak a szerencsések Telkiben, Balog Alexandra zongoraművész otthonában. Ezek nem pusztán virológiai szempontokból voltak előnyösek, alkalmat adtak arra is, hogy a közönség kevesebb kötöttség mellett éljenek át művészeti élményt.

„Sok fellépő művész mondta, hogy ők is jobban érezték magukat ebben a közegben” – árulta el a fesztivál művészeti igazgatója, aki családi nappaliját alakította előadótérré. – „Berecz András meg is jegyezte egy pohár bor mellett az egyik előadás után, beszélgetés közben: hát ez az igazi! Ez még fontosabb, mint maga a fellépés.”

Idén augusztus 5-11. között a telki Kodolányi János Közösségi Házban ismét megrendezik az Altalena Zenei Fesztivált. A szó – miképp tavalyi cikkünkben már megírtuk – azt jelenti: mérleghinta.

Altalena Fesztivál - fotó: ODPictures Art Studio
Altalena Fesztivál – fotó: ODPictures Art Studio

Számos művészeti forma, stílus és hangnem között „hintáznak” a szervezők: lesz négykezes és kamarakoncert, jazzest, irodalmi est és népművészet, mesemondás, kerekasztal-beszélgetések és előadások, és nem utolsósorban jóga Várallyay Kingával és mindfulness Bartalis Edittel.

Idén a francia és magyar kultúra előkelő helyet kap a fesztivál műsorában: Ránki Dezső és Klukon Edit Liszt szimfonikus költeményeinek átiratait adja elő, Fejérvári Zoltán és Varga István Couperin, Fauré és Ravel műveiből ad koncertet, Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-balladákból készített műsora hangzik el.

Altalena Fesztivál - fotó: ODPictures Art Studio
Altalena Fesztivál – fotó: ODPictures Art Studio

Az Altalenát fiatalok szervezik (nevük egyben egy fiatal művészi csoportot jelöl), a fesztivál művészeti vezetői a húszas éveikben járó Balog Alexandra és Berecz Mihály, akik bemutatják nemzedékük legjavát is, Pusker Júliát, Devich Gergőt, Dolfin Balázst és Ránki Fülöpöt. A fellépők között viszont olyan idősebb kollégák vannak, akiktől ők is elleshetnek valamit. Csak sorolni kell a neveket: Berecz András és Agócs Gergely, Huzella Péter, Mácsai Pál, Dukay Barnabás és Varga István. Nem tudatosan alakították így, de a szervezők számára mégis fontos:

„Zongoraművészként meghatározó élmény ilyen közelről látni például Ránki Dezsőt és Klukon Editet, amikor próbálnak, hallgatni őket, beszélgetni velük. Azt hiszem, rengeteget tanul így az ember” – mondta Alexandra.

A programot előadások és mesterkurzusok erősítik: Mácsai János zenetörténész Kecskés D. Balázs zeneszerzővel beszélget augusztus 2-án, a két művészeti vezetővel pedig 7-én, a Ránki-házaspárral ül asztalhoz 4-én. Augusztus 11-én az összehasonlíthatatlanul egyéni hangú zeneszerző, Dukay Barnabás előadását lehet meghallgatni. A kurzushallgatók a zárónapon, augusztus 11-én adnak hangversenyt.

A fesztivál teljes programja és a jegyek elérhetőek ide kattintva. 

* A fesztivált a telki Kodolányi Közösségi Ház támogatja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!