Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Animo A gondolkodás éltet - Animo címmel indítja el blogját Török-Szabó Balázs

A gondolkodás éltet – Animo címmel indítja el blogját Török-Szabó Balázs

Érdekel, hogy mi a zene, hogyan hat ránk, érdekel, hogy mi teszi az embert emberré, hogy mi a valóság. Érdekel, hogy hogyan függnek mindezek össze. Animo címmel indítja el blogját Török-Szabó Balázs.

- hirdetés -

Az animo latin kifejezés, jelentésének több rétege van: jelent észt, elmét, de azt is, hogy éltet, feltüzel, felpezsdít. Az ész használatának, a gondolkodásnak, a filozófiának – ellentétben a sztereotípiákkal – nem muszáj túlbonyolítottnak és érthetetlennek lennie, hanem lehet gyakorlati, életszerű és meglepően izgalmas is!

Kérdéseket teszek fel

- hirdetés -

Ha körülnézünk és jobban belegondolunk, rengeteg a feltehető kérdés. Körülöttünk ott az állandóan változó, végtelen valóság, és mi magunk is állandóan változunk. Mi az, ami mindebből megismerhető, megérthető?

  • Rákérdezhetünk a szinte magától értetődő dolgokra (például: mi a zene?).
  • Tehetünk fel kérdéseket önmagunkról (például: mi az ember?).
  • De elmerészkedhetük sokkal-sokkal távolabbra is (például: mi a valóság?).

Kutatok

A kérdések nyomán elindulok a válaszokhoz vezető, roppant izgalmas úton, ez az út a kutatás, a gondolkodás útja. A filozófia olyan átfogó szemléletet ad ehhez, ami nem szűkül rá a részletekre, így lehetőségünk van meglátni egyben az egész képet.

A zenét vizsgálhatom a fizikai, logikai vagy történelmi vonatkozásai felől, de ebből külön-külön nem derül ki, hogy mi a zene valójában, és nem adnak választ arra, miért olyan központi dolog az életünkben.

Az embert körüljárhatom a biológiai felépítése, a viselkedése, a vívmányai felől. Mindezek hozzátartoznak, de nem adnak választ például arra a kérdésre, hogy mi teszi emberré az embert.

A valóság… a valóság vizsgálata pedig még talán ennél is sokrétűbb.

A Fontanus Központot azért hoztuk létre, hogy legyen egy intézmény, ahol feltehetjük a kérdéseinket és megtalálhatjuk rájuk a válaszokat, ahol az alapoktól indulhatunk és bármeddig eljuthatunk. Az embert, a valóságot, a kapcsolatukat kutatjuk, filozófiai alapokon, számos tudományterülettel összedolgozva, a gyakorlatban. Összefüggéseket keresünk.

Érdekel, hogy mi a zene, hogyan hat ránk, érdekel, hogy mi teszi az embert emberré, hogy mi a valóság. Érdekel, hogy hogyan függnek mindezek össze.

Válaszokat találok

A kérdések elindítanak, a gondolkodás új utakra visz, a kutatás eredményekre vezet. Gyakran olyan eredményekre, amikre senki nem számított. Sokszor bátorság kell végigmenni az úton, és mindig nagyon izgalmas kalandnak bizonyul.

A zene olyan dolog, ami kiemeli az embert az élőlények közül. Ilyen a gondolkodás is. Ezek nem csupán vizsgálható, de megérthető dolgok. Sőt, megérthető a valóság rendszere is, és hogy abban hol helyezkedik el az ember vagy épp a zene. Ezek a több mint tizenöt éve folyó kutatások eredményei közé tartoznak, rengeteg más, izgalmas eredménnyel együtt.

Megosztom, amire jutok

A kutatásaink eredményei mindenki számára hasznosak lehetnek, azokat használva bárki képes változtatni az életén, ha akar. Ezért hozzáférhetővé tesszük azokat – eszközök, játékok, oktatási módszertanok, előadások, cikkek, könyvek formájában.

Itt éppen egy blogban. Zenéről, gondolkodásról, emberről, valóságról.

Azonban nem csupán átadni szándékozom az ismeretet, együttgondolkodásra is invitálom az olvasót. A kérdések, kutatások és az út során talált válaszok ugyanis mindig felvetnek új kérdéseket, és az új kérdések új feszültsége új utakra csábít… Vajon mi köze a zenének a gondolkodáshoz? Vajon hogy függ össze mindez az érzésekkel? És vajon hova jutunk, ha elindulunk ezen kérdések mentén…?

COMe to play! – Az “ütés nem ott van, ahol a lépés”

 

A COM gondolkodásmód fejlesztő táblajáték. Gyakorlatorientált, természetes, életszerű, vagyis a mindennapi helyzetekhez hasonló szituációkkal operál. Fontos egyszerre több dologra figyelni, csakúgy, mint a rendszeresség, a téthelyzetek pedig ösztönzőleg hatnak mindannyiunkra és izgalmassá teszik a játékot. Mindez pedig a fejlődéshez is szükséges.

 

Itt vásárolhatod meg.

A gondolkodás kalandja az emberiség legnagyobb kalandja, és úgy tűnik, soha nem ér véget. Minden kaland élvezetesebb úgy, ha másokkal is megosztható, úgyhogy várom útitársaimat, mindazokat, akiknek szintén vannak kérdéseik, akiket érdekel, hogy mi van saját magunkon túl, és akik vállalkoznak arra a roppant izgalmas kalandra, hogy felfedezzük együtt az ismeretlent.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!