Papageno Radio
Blogok Arcus Temporum 2021 Kezdődik az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Kezdődik az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Az Emlékezet és a Személyesség fogalmai köré épül az idén augusztus 27-29. között megrendezett Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál.

A zenei program Klukon Edit és Ránki Dezső művészeti vezetésével a 210 éve született Liszt Ferenc és a 70 éves Dukay Barnabás munkásságát állítja középpontba öt – egymásra épülő – koncerten.

Dukay Barnabás személyesen is jelen lesz a fesztiválon és előadást tart az érdeklődőknek. A koncertprogramban ritkán játszott Liszt-művek hangzanak el, mint például a Septem sacramenta, a Mise orgonára, a Requiem, vagy a kórusművek többsége. A zárókoncert érdekessége, hogy Liszt Via crucisa mellett három zongoraművész egy-egy Dukay-szólóművet játszik el.

A szerzetesközösség várja a közönséget személyes vezetésekkel, máskor elzárt terek nyílnak meg a látogatók előtt, az ezeréves monostor és a bencések titkai.

Ide kapcsolódik:
A szerzetesek mindennapjaihoz igazodik az idei Arcus Temporum Fesztivál

Az irodalmi program megemlékezik a Pilinszky évfordulóról, Marno János költő pedig irodalmi díszvendégként látogat vissza a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba, megnyílik Krajcsovics Éva festőművész kiállítása és bemutatkoznak az Arcus Junior képzőművészeti alkotótábor fiataljai.

Klukon Edit és Ránki Dezső így vallanak az idei hangversenyprogramról:

„A fesztivál három napja alatt idén öt koncerten összesen ötven mű hangzik el. A zeneművek az első hangtól az utolsóig szoros kapcsolatban vannak egymással, bár a hangversenyek önmagukban is önálló egészek. Konrád atya örömmel fogadta a programjavaslatunkat. Olyan fontos, de ritkán játszott Liszt-művek hangzanak el, mint például a Septem sacramenta, a Mise orgonára, a Requiem, vagy a kórusművek többsége. A zárókoncert érdekessége, hogy Liszt Via crucisa mellett a három zongoraművész egy-egy Dukay-szólóművet játszik el.” (Klukon Edit)

„Liszt Ferenc és Dukay Barnabás művészete áldás szívünknek. Zenéjük hallatán lelkünk szelíd derűben békességet lel.” – írja köszöntőjében Klukon Edit. „Pannonhalmán 1998 óta adunk rendszeresen koncerteket, annak idején – még a felújítás előtt – a tornateremben a diákok számára is. Külön öröm, hogy a fesztivál közvetlenül az Eucharisztikus Kongresszus előtt várja látogatóit. Reméljük, hogy akik végig velünk lehetnek, a hely szelleméhez méltó zenei élményben részesülhetnek.”  (Klukon Edit)

„Megtiszteltetés számunkra, hogy Lantos István, Nemes László Norbert és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám elfogadták meghívásunkat. Liszt idén lenne 210 éves, ennek a harmadához Dukay Barnabás tavaly már elérkezett, én a hetvenet most ősszel töltöm be.” (Ránki Dezső)

A részletes program és jegyek ide kattintva érhetők el.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!