Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bach Mindenkinek Fesztivál Online indul, de szabadtéri koncerteket is tervez a Bach Mindenkinek Fesztivál

Online indul, de szabadtéri koncerteket is tervez a Bach Mindenkinek Fesztivál

A Bach Mindenkinek Fesztiválon idén az online teret fogja betölteni Johann Sebestian Bach dallamainak varázslata. A fesztivált 2015 óta rendezik meg azért, hogy a klasszikus zene óriásának alkotásain át örömet és érzelmi teljességet vihessenek minél több ember életébe, határainkon innen és túl kiváló művészek koncertjei révén. 

- hirdetés -

A március 16-án kezdődő fesztivál többszáz programját a Bach Mindenkinek Fesztivál honlapján lehet követni, ingyenesen.

- hirdetés -

Bach Mindenkinek Fesztivál
Bach Mindenkinek Fesztivál

Hagyományosan március 16-án, Bach születésnapja előtt indítják útra a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű klasszikus zenei eseménysorozatát. A tavalyi év rendkívüli körülményei között bebizonyosodott, hogy még nagyobb szükség van a hétköznapokat is ünneppé emelő alkalmakra, a zene csodájára, kulturális összetartozásunk megélésére. A fesztiválnak 2021-ben több szakasza lesz,

az online indulást követően nyáron kezdik el a szabadtéri koncerteket. Bíznak benne, hogy szeptembertől már hangversenytermekben, templomokban is megtarthatják, az ingyenes koncerteket. 

A koronavírus nem tudta legyűrni a fesztivált, művészek százai kapcsolódnak be az előadásokba már az induláskor is. A március 16-val kezdődő két hétben a Bach Mindenkinek Fesztivál honlapján, közösségi oldalain és videómegosztó csatornáján több mint 100 koncertet tartanak, olyan, a barokk zene kontextusában különleges hangszereken is megszólaltatva Bach zenéjét, mint az ukulele vagy a pánsíp. A streamelt koncertek mellett felvételek, zenés beszélgetések, filmek is láthatóak lesznek.

Ide kapcsolódik:
Kovács Zalán László: „A művészet szabadsága egyeztethető a keresztény értékrenddel”

A korábbi évek nagyszabású koncertjeiből is található majd válogatás, mint például Bach János passiója, vagy hat csellószvitjének koncertfelvétele.

Olyan kiváló művészekkel lehet majd találkozni az online térben, mint Perényi Miklós Kossuth-díjas csellóművész, Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, Pitti Katalin Liszt-díjas énekművész, Rohmann Ditta Junior Prima Díjas csellóművész, de természetesen fellép a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója, Kovács Zalán László tubaművész is. A kiemelkedő együttesek is méltó teret kapnak, mint például a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és az Operaház művészei.

Bach Mindenkinek Fesztivál
Bach Mindenkinek Fesztivál

A szervezők a járványügyi szabályok hiánytalan betartása, az egészség védelme iránti elkötelezettség jegyében hozták és hozzák létre az online koncerteket, amely felvételek során számos további mellett olyan jelentős intézmények működtek a fesztivállal együtt, mint a Művészetek Palotája, az Operaház, a MOM Kult, vagy a Gödöllői Királyi Kastély. A Bach Mindenkinek Fesztivál fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere. A fesztivál védnöke Vásáry Tamás Kossuth- és Prima Primissima Díjas zongoraművész, karmester.

A fesztiválhoz idén is kapcsolódik jótékonysági kezdeményezés: a Magyar Gyermekmentő Alapítvány számára online lehet adományokat felajánlani a fesztivál honlapján leírt módon.

A Bach Mindenkinek Fesztivál részletes programja folyamatosan frissítve megtalálható a www.bachmindenkinek.hu honlapon.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.