Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Barokk sarok Aki Bartók összes hegedűre írt művét lemezre vette – Gertler Endre élete

Aki Bartók összes hegedűre írt művét lemezre vette – Gertler Endre élete

Elmúlt idők nagy magyar hegedűsei sorozatunkban ezúttal Gertler Endrével (1907–1998) foglalkozunk, akit művészi és személyes kapcsolat is fűzött Bartók Bélához.

- hirdetés -

Hatéves korában Budapesten kezdte hegedűtanulmányait, 1925-ben végzett a Zeneakadémia hegedű szakán, ahol mesterei Bloch József, Studer Oszkár és Hubay Jenő voltak. Zeneszerzést Kodály Zoltántól tanult és Weiner Leó kamarazenei osztályába járt. Mint a Hubay-iskola sok más neveltje, úgy Gertler sem itthon folytatta karrierjét, 1928-ban Brüsszelbe költözött, ahol Eugène Ysaÿe-nál tökéletesíthette technikai tudását.

- hirdetés -

Első brüsszeli fellépéseit több koncertmeghívás követte Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Franciaországban és Olaszországban. 1931-ben megalapította a Gertler-vonósnégyest, mellyel sikeres turnékon vettek részt. 1932 és 1936 között évente koncerteztek Budapesten is, programjukon többek között Bartók vonósnégyeseivel. A zeneszerzőhöz művészi és személyes kapcsolat is fűzte.

Ide kapcsolódik:
A magyar hegedűiskola első, külföldön is elismert női képviselője

Több kamarakoncerten is szerepeltek együtt, és a Geyer Stefi számára komponált ifjúkori hegedűverseny első magyarországi előadása is az ő nevéhez fűződik. A prágai Supraphon cég sorozatában felvette Bartók összes hegedűre komponált művét, köztük a két hegedűversenyt és a 44 duót is Josef Sukkal.

Más kortárs zeneszerzőkkel is, mint Igor Stravinsky, Darius Milhaud, Paul Hindemith és Karl Amadeus Hartmann, személyes kapcsolatot ápolt, és a 20. század hegedűirodalmának remekműveit állandóan repertoárján tartotta, többek között 1948-ban elsőként adta elő Budapesten Alban Berg akkor még itthon ismeretlen Hegedűversenyét.

Művészetét számos hanglemez őrzi – közülük több felvétel nemzetközi nagydíjat nyert. Pedagógusként is sikeres karriert tudhatott magáénak. 1940-től a brüsszeli királyi konzervatórium kamarazene tanára volt, majd pár évvel később a hegedűtanszak tanárává is választották, mely posztot 70 éves koráig megtartotta, így több mint harminc éven át volt az intézmény professzora. Családja több tagja is művészi pályát választott: egyik testvére, Gertler Tibor festőművész, másik testvére, Gertler Viktor filmrendező lett.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.