Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Tavasz Az utolsó papírrepülőtől a legolcsóbb moziig - a Bartók Tavaszon lép fel...

Az utolsó papírrepülőtől a legolcsóbb moziig – a Bartók Tavaszon lép fel a Makám

Krulik Zoltán gitáros-énekes személyes dalai hangzanak el a Makám Mamilula című koncertjén, ahol az együttes jelenlegi tagjai mellett korábbi zenésztársaik is csatlakoznak hozzájuk. A Makám együttes koncertje május 20-án 20 órától követhető online a Bartók Tavasz keretében. 

- hirdetés -

„Az elsőre titokzatosnak tűnő címet is (Cziglényi Boglárkával) együtt találtuk ki, melynek jelentését most nem árulom el, 20-án kiderül” – mesélte egy interjúban az alapító, Krulik Zoltán.

- hirdetés -

„Bár nem lesz közönség, próbálunk majd úgy helyezkedni a színpadon, hogy ne az ürességnek, hanem egymásnak muzsikáljunk, ezáltal sokkal közelebb kerüljünk a képernyő előtt ülő nézőkhöz.”

Az 1984-ben alapított Makám együttesben az elmúlt, lassan négy évtizedben megfordult a magyar zenei élet folk vonalának színe-java. A magyar népzene, a magyar költők versei és a klasszikus hangszerek harmonikusan olvadtak össze a keleti dallamokkal. Minden új tag a saját egyedi hangzásával járult hozzá a Makám személyiségéhez és hozta létre ezt a mai napig változó, élő együttest.

A Makám számaiban merít a különböző etnikumok népzenéjéből, a kortárs zene és a jazz elemeiből. A tradíció és modernitás, Kelet és Nyugat, kollektív és individuális harmonikus egységet alkot a zenéjükben.

Lemezeiken, koncertjeiken olyan kiváló énekes szólisták léptek már fel, mint Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes vagy Lázár Erika.

Az együttes május 20-i estjén egy Galla nevű dunántúli faluból indulva, Tatabánya és Pannonhalma érintésével Budapestre juthatnak el a nézők, de útba ejtik Párizst, Delhit, Krakkót és Splitet.

A Mamilula című koncert programján dalok, prózai szövegek és versek alkotják a 20. század ötvenes éveiben kezdődő, a 21. századba is átnyúló történet gerincét. Az elhangzó dalokat Krulik Az utolsó papírrepülő című prózakötetéből, illetve a Legolcsóbb mozi című verseskötet önéletrajzi ihletésű írásaiból válogatták ki a különleges koncert programjába.

Ide kapcsolódik:
Bartók hat vonósnégyesével debütál az újjáalakult Kelemen Kvartett

„Régi hagyomány, hogy a Makám jubileumi koncertjét a Müpában tarjuk” – tette hozzá Krulik. „Ezek mindig nagyszabású események, melyeken az együttes korábbi meghatározó előadói is színpadra állnak. Mindig igyekszünk valami újdonságot vinni az estekbe.”

Közreműködők.: Bede Sári, Bognár Szilvia, Korzenszky Klára, Lovász Irén, Magyar Bori, Szalóki Ági (ének), Pál András (próza), Kuczera Barbara (hegedű), Krulik Zoltán (ének, gitár), Boros Attila (basszusgitár), Eredics Dávid (klarinét, kaval, szaxofon), Juhász Endre (oboa, duduk), Mizsei Zoltán (ének, zongora), Keönch László (ének, torokének, dob, cajon, udu, derbuka); Cziglényi Boglárka (dramaturg), Krulik Zoltán (koncepció)

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a ide kattintva található további információ.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.