Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Tavasz Üdvözöld az ethno-beatet a Bartók Tavaszon az Aurevoir. együttessel!

Üdvözöld az ethno-beatet a Bartók Tavaszon az Aurevoir. együttessel!

Saját ízlésüket és szenvedélyüket követve, nem didaktikus céllal merítenek számaikhoz a népdalokból, legyenek azok magyar, ír vagy épp cigány dallamok. Az Aurevoir. együttes koncertje 2021. május 16., 20.00-tól követhető a Bartók Tavasz fesztivál online felületén.

- hirdetés -

„Semmilyen szempontból nem hagyományőrzés az, amit csinálunk. Azt pedig mindig hangsúlyozom, hogy nem szeretnénk aktualizálni vagy modernizálni a népdalokat. A népzene időtlen és örök érvényű, és minden korban aktuális lesz.” – hangsúlyozták ki a Rockstarnak adott közös interjúban Bartók Bélának arra a gondolatára utalva, miszerint „a népzene tehát a természet tüneménye… Ezek a dallamok a művészi tökéletesség megtestesítői.”

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Indul az első Bartók Tavasz Művészeti Hetek

A hat fővel induló, de jelenleg nyolc tagot számláló együttes 2015-ben alakult. Stílusukra a világzene helyett pontosabbnak érzik az etno-beat megnevezést. Ezzel utalnak arra is, hogy a táncház- és a beatmozgalom képviselőit tekintik példaképeiknek. Stílusukban a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai keverednek a populáris dallamokkal, az 1960-as évek beatzenéjével, a francia sanzonokkal, de a reneszánsz és barokk zene nyomai is felfedezhetőek benne.

„Nyolcan vagyunk, nyolcféle zenei ízléssel, képzettséggel és elképzeléssel, és így a zenénk elég eklektikus és kiszámíthatatlan, sokszor még magunknak is tudunk meglepetéseket okozni” – árulta el a Phenom’enon magazinnak a sokszínűség okát Agócs Márton. A zsámbéki, illetve Zsámbék környéki fiatalokból álló zenekar annak ellenére – vagy tán épp azért, mert magyar nyelven énekelnek nemzetközi szinten is sikereket ért el.

„Hopsza” című daluk felkerült a legnagyobb világzenei rendezvény, a WOMEX hazai válogatáslemezére.

Ennek a titka szerintük abban rejlik, hogy a népzene egyfajta közös nyelvként működik az emberiségben. Ezen pedig az sem változtat, hogy a hangszerelésben hozzáigazítják a 21. századhoz.

Az erős népzenei hatások mellett akár furcsa fricskának is tekinthetnénk, hogy a zenekar neve francia. Az Aurevoir. („A viszontlátásra!”) értelmezhető úgy, hogy elköszönnek a régi korszaktól, egyúttal üvdözlik az új, az előzőből merítő érát. Ebben már nincsenek olyan éles stílushatárok, az egyes műfajok jellemzői átkirándulnak egymáshoz és kiegészítik egymást.

2021. május 16-i koncertjükön a nyolc tag mellé érkezik a színpadra némi támogatás is. Navratil Andrea, Agócs Gergely, Gombai Tamás, Pusko Márton, D. Tóth Sándor, Kürtösi Zsolt és Tárkány-Kovács Bálint csatlakoznak az együtteshez az este folyamán, hogy ízelítőt adjanak a könnyű- és a népzene keveredésének lehetséges változataiból.

Az együttes tagjai: Agócs Márton – ének, gitár, ír buzuki, Fejér Mihók – ének, mandolin, Katona Bálint – hegedű, Fejér Ágoston – tangóharmonika, billentyűs hangszerek, vokál, Orosz Kristóf – gitár, vokál, Cseke Dániel – szaxofon, fuvola, Gelencsér Gábor – basszusgitár, Szűcs Viktor – ütős hangszerek
Közreműködik: Navratil Andrea – ének, Agócs Gergely – duda, furulya, tárogató, ének, koboz, fujara, Gombai Tamás, Pusko Márton – hegedű, D. Tóth Sándor – brácsa, Kürtösi Zsolt – nagybőgő, Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a ide kattintva található további információ.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.