Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Beethoven Budán Géniuszok találkozása

Géniuszok találkozása

A Budavári Önkormányzat 2000 óta évről évre megemlékezik arról a jeles eseményről, hogy Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én fellépett a Várszínházban. Idézzünk most fel a zeneszerzővel kapcsolatban egy sorsdöntő találkozást, amely ha nem is Budán, de a csehországi Teplicében történt.

- hirdetés -

1812 júliusában, az akkori Teplitz városában találkozott először Goethe és Beethoven. Az első találkozás mindkét alkotóban maradandó élményeket hagyott, amelyekről személyes leveleikben tettek említést. A zeneszerző így idézte fel első benyomásait kiadójának, Breitkopfnak írt levelében:

- hirdetés -

„Goethe túlságosan kedveli az udvari levegőt; sokkal inkább, mint amennyire illik ez egy költőhöz. Mit beszéljünk a virtuózok nevetségességéről, ha a költő, akinek a nemzet első tanítójának kellene lennie, e ragyogásban minden másról megfeledkezik.”

Olvasson tovább Goethe ráér elnevezésű blogunkban!

Természetesen a költő sem rejtette el érzéseit Beethoven személyiségét illetően: „Tehetsége csodálatra késztetett, csakhogy sajnos teljességgel zabolátlan személyiség, aki ugyan egyáltalán nem igazságtalan, amikor a világot visszataszítónak találja, de persze ezáltal sem magának, sem másoknak nem teszi élvezetesebbé.”

Jelentkezz a Beethoven kadenciaversenyre! A nyertes pályaműveket egyenként 1000 euróval jutalmazzák.

A két géniusz később még többször találkozott, s bár karakteres véleményük volt a másikról, tisztelték és nagyra tartották egymást. Beethoven több művével kapcsolatban is kikérte Goethe véleményt.

Váltsa meg jegyét a koncertek valamelyikére ide kattintva!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X