Papageno Radio
Blogok Beethoven Budán Ő volt Beethoven első számú rajongója

Ő volt Beethoven első számú rajongója

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Beethoven és Schubert – három évtizeden át egymás szomszédságában éltek, mégis egy világ választotta el őket egymástól. A Beethoven Budán fesztivál keretében (május 6-án, 16:00 órakor) Kolonits Klára és Ránki Fülöp segítségével dalkompozícióikon keresztül kerülhetünk közelebb a két szerzőhöz.

Az ünnepelt és sikeres Schumann titkon rajongott Beethovenért, aki pedig az ismeretlenségbe burkolózva, a világtól süketségében elzárva éppen a szeretetre és a megértésre vágyakozott.

A kettős élethelyzet ellenére a művészeket sokszor ugyanazok a költemények ihlették meg, még akkor is, ha például Beethovent Goethe igen nagyra becsülte, Schubert viszont – hiába kapta meg a verseire írt dalokat és dedikációkat – láthatóan érdektelen volt a költő számára. Az utókor azonban helyreigazítani látszik a kizökkent időt, hiszen ma ezek a dalok kéz a kézben képviselik ugyanannak a gondolatnak kétféle lenyomatát.

A koncert előtt 15 órai kezdettel Fazekas Gergely zenetörténész az MTA Zenetudományi Intézetében egy kihelyezett Zenebeszéd előadást tart Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) dalciklusából. A műsor a Bartók Rádió Zenebeszéd című műsorának felvétele is egyben.

A belépés a koncertet megelőző előadásra ingyenes, a hangversenyre pedig ide kattintva válthat jegyet.

 

Promóció

X
X