Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Beszélő képek Akit mindenki csak Dusikának szólított – Turay Idára emlékezünk

Akit mindenki csak Dusikának szólított – Turay Idára emlékezünk

Turay Ida magyar színésznő, érdemes művész Rákospalotán látta meg a napvilágot 1907. szeptember 28-án, és életének 90. évében, 1997. június 2-án hunyt el Budapesten. A közönségkedvenc művésznőt mindenki csak Dusikának szólította.

- hirdetés -

Turay Ida Turmayer Sándor Márton rajztanár, festő és Szabadkay Lilly Klára gyermekeként született. Kilencéves korában elvesztette édesanyját, apja ekkor olasz hadifogságban volt, így zárdában nevelték, majd gimnáziumba került. Még érettségi előtt jelentkezett az Országos Színművészeti Akadémiára, ahová fel is vették, de csak egy évet töltött el itt – a felsősök vizsgaelőadásán, ahol statisztált, felfedezte az akkor nagyhatalmú színházi szakember, Bárdos Artúr. Első sikerét 17 évesen (1924) aratta a Darázsfészek című darabban, ezt követően megfordult szinte valamennyi fővárosi színházban. Derűs megjelenésével, kellemes énekhangjával, kedves humorával kezdetben naivaként, később bölcs, idős hölgyek megformálásával aratott sikereket.

- hirdetés -

1945-ben eltiltották a szerepléstől, de hamarosan újra játszhatott. Az 1956-os forradalom idején férjével, a neves színműíró Békeffi Istvánnal elhagyták az országot, nem politikai okokból, hanem mert kilátástalannak érezték helyzetüket. Férje külföldön is jól boldogult, feleségét azonban nem hagyta a színpadon érvényesülni, holott alkalom lett volna rá. Tizennyolc év távollét után tértek végleg haza, a színésznő 1977-től közel másfél évtizeden át a Thália Színház társulatának volt a tagja.

Turay Ida, 1939 – forrás: Fortepan

A kezdetben naiva szerepekben sütkérező Turay Ida olyan filmsikereknek volt részese, mint az Ez a villa eladó, a Pesti meseA kölcsönkért kastély, az Egy szoknya, egy nadrág, a Janika (amit férje kifejezetten az ő számára írt), a Déryné, a Csínom Palkó, az Állami Áruház vagy éppen a Te rongyos élet. 1987-ben érdemes művész kitüntetést kapott.

1997. június 2-án egy budapesti kórházban halt meg. Temetésén a Magyar Színészkamarai Egyesület nevében búcsúbeszédet mondó Bánffy György így fogalmazott: „Turay Ida hivatalos kitüntetéseken kívül birtokosa volt a legfontosabb és legrangosabb jutalomnak: a közönség szeretetének.”

Rádiószilveszter – Brachfeld Siegfried, Szilágyi György, Turay Ida, Marton Frigyes, Békeffi István – forrás: Fortepan

Dusika – ahogy mindenki hívta – a magánéletben is mindig mosolygós volt és kedves, soha senki nem látta sem udvariatlannak, sem érdektelennek. Emlékét a nevét viselő budapesti kőszínház és a színház igazgatója által alapított Turay Ida-vándordíj őrzi.

2016. március 30-a óta Rákospalotán a Régi Fóti úti, a volt zsinagóga melletti köz Turay Ida nevét viseli.

(Via Wikipedia, Fortepan)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!