Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapest Folk Fest „A zene fontosabbá vált, mint valaha”

„A zene fontosabbá vált, mint valaha”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Néha jó lenne többet tudni azokról, akik kedvenc zenekarainkban játszanak. Akik erre is kíváncsiak azon kívül, hogy hány lemezük van, mikor alakult a zenekar, azoknak összeszedtünk néhány érdekességet Osman Murat Ertelről, a BaBa Zula egyik alapítójáról, aki úgy játszik az elektromos sazon, mint Jimi Hendrix a Fenderen.

Az Isztambulban élő Ertel zenei példaképei Ruhi Su és Aşık İhsani, a nagy török trubadúr zenészek, akikkel még életükben találkozott. Inspiráló zenei élményei között említi Jimi Hendrix az Electric Ladyland, a török énekes és gitáros Erkin Koray, akit a török rockzene úttörőjének tartanak, Elektronik Türküler című lemezét, a török ​​pszichedelia másik hősének Barış Mançonak 2023-2023 című munkáját, valamint az egyik legnagyobb hatású török népi énekesnő, Selda (Selda Bagcan) első albumát.

- hirdetés -

Ertel édesapja ismert grafikus volt és maga is foglalkozik képzőművészettel, lemezei borítóit és a zenekar logoját maga tervezte. Mikor egy interjúban megkérdezték tőle, hogy mit csinálna, ha nem zenélhetne, azt válaszolta, hogy

„Képregényeket rajzolnék a szexről, a drogról és a rock and rollról”.

Xilofonon és harmonikán tanult meg először muzsikálni, ötéves korában alapította meg első „zenekarát” két hasonló korú pajtásával, 14 évesen már lemezt készített.
Ertel számára az improvizáció jelenti a teljes művészi szabadságot.

Nem véletlen, hogy minden BaBa ZuLa koncert más és más. A lemezről ismert 3 vagy 4 perces dal egy-egy koncerten akár 15 perces is lehet.

„Sokan mondják, hogy Baba ZuLa stúdió albumai és élő előadásai nagyon eltérőek. Én ezt bóknak veszem, mert ha valaki azt mondaná, hogy a koncert nem olyan jó, mint az album, az lenne rossz.”

A BaBa ZuLa albumait az elmúlt években többször betiltották Törökországban, sőt januárban megjelent, jubileumi „Baba Zula XX” címűt nem is engedték megjelenni. Az állami tulajdonban lévő médiában dalaik 80%-a feketelistán van.

„Szomorú, ami országos szinten történik. A zene fontosabbá vált, mint valaha. Ez az egyik módja az ellenállásnak és a túlélésnek. A zene az a környezet, amelyben lélegezni tudunk, e nélkül az élet elviselhetetlen lenne.”

Előző cikk“Nem, én nem vagyok gyűjtő”
Következő cikkCukili

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X