Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapest Folk Fest „A zene fontosabbá vált, mint valaha”

„A zene fontosabbá vált, mint valaha”

Néha jó lenne többet tudni azokról, akik kedvenc zenekarainkban játszanak. Akik erre is kíváncsiak azon kívül, hogy hány lemezük van, mikor alakult a zenekar, azoknak összeszedtünk néhány érdekességet Osman Murat Ertelről, a BaBa Zula egyik alapítójáról, aki úgy játszik az elektromos sazon, mint Jimi Hendrix a Fenderen.

- hirdetés -

Az Isztambulban élő Ertel zenei példaképei Ruhi Su és Aşık İhsani, a nagy török trubadúr zenészek, akikkel még életükben találkozott. Inspiráló zenei élményei között említi Jimi Hendrix az Electric Ladyland, a török énekes és gitáros Erkin Koray, akit a török rockzene úttörőjének tartanak, Elektronik Türküler című lemezét, a török ​​pszichedelia másik hősének Barış Mançonak 2023-2023 című munkáját, valamint az egyik legnagyobb hatású török népi énekesnő, Selda (Selda Bagcan) első albumát.

Ertel édesapja ismert grafikus volt és maga is foglalkozik képzőművészettel, lemezei borítóit és a zenekar logoját maga tervezte. Mikor egy interjúban megkérdezték tőle, hogy mit csinálna, ha nem zenélhetne, azt válaszolta, hogy

„Képregényeket rajzolnék a szexről, a drogról és a rock and rollról”.

Xilofonon és harmonikán tanult meg először muzsikálni, ötéves korában alapította meg első „zenekarát” két hasonló korú pajtásával, 14 évesen már lemezt készített.
Ertel számára az improvizáció jelenti a teljes művészi szabadságot.

Nem véletlen, hogy minden BaBa ZuLa koncert más és más. A lemezről ismert 3 vagy 4 perces dal egy-egy koncerten akár 15 perces is lehet.

„Sokan mondják, hogy Baba ZuLa stúdió albumai és élő előadásai nagyon eltérőek. Én ezt bóknak veszem, mert ha valaki azt mondaná, hogy a koncert nem olyan jó, mint az album, az lenne rossz.”

A BaBa ZuLa albumait az elmúlt években többször betiltották Törökországban, sőt januárban megjelent, jubileumi „Baba Zula XX” címűt nem is engedték megjelenni. Az állami tulajdonban lévő médiában dalaik 80%-a feketelistán van.

„Szomorú, ami országos szinten történik. A zene fontosabbá vált, mint valaha. Ez az egyik módja az ellenállásnak és a túlélésnek. A zene az a környezet, amelyben lélegezni tudunk, e nélkül az élet elviselhetetlen lenne.”

Előző cikk“Nem, én nem vagyok gyűjtő”
Következő cikkCukili

Promóció

A csodálatos, reményt adó zene

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
- hirdetés -
X
X