Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest A jazz műfajába kalandozik Sebestyén Márta

A jazz műfajába kalandozik Sebestyén Márta

Hogyan elegyíthető a jazz a népzenével? Mennyire inspirálja egymást a két műfaj, és milyen hangzásvilág születik a találkozásukból? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a Grammy- és Kossuth-díjas énekesnő Sebestyén Márta és a Káel Norbert neve által fémjelzett Jazzical Trio, akik október 20-án a Pesti Vigadóban bizonyítják be, hogy a zenében nem léteznek határok.

- hirdetés -

A látszólag teljesen különböző műfajok elegyítése a zenében mindig hihetetlenül izgalmas kihívás – még a sokat tapasztalt művészek számára is. Az autentikus magyar népzene és a jazz találkozásának erejét sok nagyszerű példa igazolta az utóbbi időben, most pedig a Káel Norbert nevével fémjelzett Jazzical Trio vállalkozik arra, hogy bebizonyítsa, milyen magával ragadó dallamvilág születhet a kettő összekapcsolódásából.

- hirdetés -

A trió tagjai korábban is foglalkoztak tradicionális zenékkel, melyek közül a hagyományos zsidó dallamok kerültek előtérbe az együttes zenéjében. Káel Norbert ekkor így fogalmazott:

Azelőtt csak elképzeléseim voltak erről a zenei világról, de éreztem, hogy nagyon jól fúzionálható a klasszikus zenével és a jazzel egyaránt, azonban sosem jutottam el odáig, hogy ténylegesen használjam is őket.

A CAFe Budapest keretében a magyar népzene lesz fókuszban, partnerük pedig ezúttal nem más lesz, mint a világszerte ismert Grammy- és Kossuth-díjas énekesnő, Sebestyén Márta. A koncerten felcsendülő népdalok a Jazzical Trio interpretációjában az izgalmas harmóniák és az átértelmezett ritmika révén egy másik zenei dimenzióban is felragyognak.

Ha a lehető legegyszerűbben kellene összefoglalni, azt mondanám: a közönségnek kortárs zenei élményben lesz része: a népzene, a jazz és a klasszikus zene egyfajta fúzióját hallhatják majd a koncerten” – mondja Káel Norbert.

A jazz-zongorista hitvallása szerint kategóriák nem, csak színtiszta zene létezik, ez pedig pontosan lefesti triója művészi meggyőződését is: a formáció ugyanis magabiztosan kalandozik a klasszikus zene és a jazz határterületén, a népzene felé tett lépés pedig újabb színt hozhat az együttes palettájára. És hogy mennyire kompatibilis a két műfaj egymással?

Nagyon jól vegyíthető, csupán a jazz és a népzene ritmikai érzetének különbségeit kell óvatosan kezelni – magyarázza Káel Norbert.

Szerinte a formabontó dallamvilágon kívül a koncert megszületését kísérő inspiráció és szenvedély az, ami izgalmassá teszi az előadást – ez pedig ékes bizonyítéka annak a termékeny munkakapcsolatnak, amit Káel Norbert és Sebestyén Márta ápolnak.

Jazzical Trió – forrás: norbertkael.com

„Számomra mind emberi, mind művészi értelemben a hitelesség a legpontosabb jellemző, ami eszembe jut Mártáról. Ő egy nemzeti kincs, óriási kulturális értéket képvisel, megtiszteltetés vele színpadra állni.”

A CAFe Budapest programjairól itt olvashat bővebben!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!