Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Bartók, ahogy a franciák játsszák

Bartók, ahogy a franciák játsszák

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A vonósnégyes műfaji tradíciójának elevenen tartása érdekében a Diotima rendszeresen rendel új műveket, műsoron tartja az utóbbi évtizedek legjelentősebb kompozícióit, és újfajta megközelítéseket keres a 20. század mesterműveihez is. Az október 9-i koncerten a BMC-ben Bella Máté ősbemutatóként felcsendülő darabja mellett az ünnepelt észt zeneszerzőnő, Helena Tulve kompozíciója és Bartók is megszólal.

„Jelentős hivatkozási pont Bartók zenéje, amely alapvetően megváltoztatta a vonósnégyesek történetét” – vallja a párizsi és lyoni zeneakadémistákból 1996-ban alakult francia kvartett, akik ezúttal az 5. Vonósnégyest adják elő.

- hirdetés -

Megszólal a koncerten Bella Máté új, Tanulmány című műve is. A komponistáról így nyilatkozott az együttes: „rendkívül izgalmas pályára hivatott fiatal zeneszerző, aki a múlt hagyományait alapul véve relatív kísérleti zenét fejlesztett ki. Kortárs zenét, de a régi korok zenéjének kritikus szemlélete is megjelenik bennük.”

Váltsa meg jegyét a koncertre ide kattintva!

A Quatuor Diotima a legrangosabb koncerttermek visszatérő vendége, koncertsorozatait komoly szakmai és közönségérdeklődés követi, jelenleg Peter Brook legendás párizsi színházában (Théâtre des Bouffes du Nord) és az Orléans-i Színházban van saját hangversenyszériája.

Rohmann Ditta: „Zsonglőrködni kell a korszakok között”

A kvartett korábban lemezre vette Schubert, Onslow, Janáček, Schönberg, Berg, Lachenmann, Nono, Crumb, Reich, Hosokawa és Posadas vonósnégyeseit, valamint dolgozik a második bécsi iskola kvartett-összkiadásán.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X