Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest Dalciklusban éled újjá Bartók Fából faragottja a CAFe Budapesten

Dalciklusban éled újjá Bartók Fából faragottja a CAFe Budapesten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mi történik, ha egy nemzetközi hírű operaénekesnő és egy jazztrió találkozik a színpadon? Nos, mivel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválról van szó, egész biztosak lehetünk benne, hogy egy formabontó, kísérletező és emlékezetes előadás születik. Vizin Viktória és a Jazzical Trio október 14-én, a Várkert Bazárban mutatja be a Bartók Béla táncjátéka alapján készült produkcióját. 

A kecskeméti születésű, jelenleg Chicagóban élő operaénekesnő, Vizin Viktória sokoldalú előadóművész, a hazai operarajongók elsősorban Carmenként és A kékszakállú herceg vára Juditjaként zárták a szívükbe, tavaly pedig egy egészen sajátos, bábművészetet az operával házasító előadásban láthatta az őszi fesztiválközönség.

Ide kapcsolódik:
Zombola Péter: „Nem voltam elég nyitott az operára”

Az „…és Echo” című báboperában is különböző műfajok és alkotói világok találkoztak, és nem lesz ez másként idén sem: ezúttal a jazz és a kortárs komolyzene fúziójából, valamint Bartók Béla szellemi-művészi örökségéből születik új mű a Várkert Bazár rendezvénytermében.

Jazzical Trio – fotó: Pintér Ádám

Meglepő lehet, hogy az előadóművészi formákkal és stílusokkal szívesen és bátran kísérletező, mottóul az alkotói szabadságot zászlajára tűző mezzoszoprán eredetileg nem is operaénekes, hanem színész szeretett volna lenni. Finom rezdüléseket is meggyőzően érzékeltető, hiteles alakításait látva azonban világos, hogy színészi adottságait az operaszínpadokon és a hamarosan látható, fúziós előadásban is kiválóan kamatoztatja.

Ide kapcsolódik:
Lélegző térképen a koronavírus hatása – Megnéztük a BarabásiLab budapesti kiállítását

A szintén nemzetközi hírnévnek örvendő, hazánkban és külföldön is szép sikereket arató zongoraművész, Káel Norbert pedig nem kisebb dologra vállalkozik zenésztársaival – Oláh Péter nagybőgőssel és Lakatos „Pecek” András dobossal és Vizin Viktóriával, minthogy A fából faragott királyfi történetét hűen követő, ciklussá formált alkotást vigyenek színpadra, amelyben az eredeti mű akkordjait és ritmikai megoldásait ültetik át jazzre.

Az együttes egyébként nem először vágja hasonló fába a fejszéjét, fő profiljuk a klasszikus dallamok jazzes feldolgozása és továbbgondolása: korábban például Liszt Ferenc és Cziffra György munkássága előtt tisztelgő műsorukkal hívták fel magukra a szakma és a közönség figyelmét.

Promóció

Stream és színház

X
X