Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest Különdíjjal ismerte el Dargay Marcellt a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Különdíjjal ismerte el Dargay Marcellt a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Dargay Marcell kapta a Liszt Ferenc Kamarazenekar különdíját a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőversenyén. A fiatal szerző a kamarazenei darabok kategóriában a harmadik díjat szerezte meg RICERCAR – Hommage à Béla Bartók című darabjával. A díjnyertes kompozíciót a Liszt Ferenc Kamarazenekar mutatja be a következő évad második felében az egyik zsűritag, Pálfalvi Tamás, trombitaművész közreműködésével.

A hétvégén hirdették ki a BMC és a Müpa szervezésében idén hatodik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny eredményeit a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál keretében. Az UMZF Zeneszerzőverseny elsődleges célja, hogy segítse a kortárs magyar zeneművek létrejöttét és tartós együttműködéseket alakítson ki a szerzők, az előadók és a zenekarok között.

A zsűri egyik tagja Pálfalvi Tamás, trombitaművész és Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója között született megállapodás szerint a zeneszerzőverseny díjazottjai közül bemutatkozási lehetőséget biztosítanak annak a művésznek, aki megítélésük szerint erre a leginkább érdemes.

„A művészeti koncepciónk kulcsfontosságú eleme, hogy támogassuk a tehetséges, fiatal magyar zeneszerzők munkásságát, lehetőséget adjunk számukra a közös munkára és kortárs művekkel bővítsük saját repertoárunkat” – fogalmazott Várdai István, művészeti igazgató.

Idén a különdíjat a kamarazenei darabok kategóriában harmadik díjat megszerző Dargay Marcell nyerte el a RICERCAR – Hommage à Béla Bartók című darabjával. A műben két, zenetörténeti szempontból vitathatatlan fontosságú fúga – Bach Musicalisches Opferjének 6 szólamú ricercarja, valamint Bartók Zenéjének első tétele – kerül átfedésbe; a trombita-szólista Charles Ives A megválaszolatlan kérdés című, emblematikus művének motívuma tartja össze, dinamizálja, hozza közös nevezőre a két fúgatémát, ezzel idézve meg a zenetörténet nagy évszázadainak szellemét.

„Több alkalommal dolgoztam szólistaként és zenekari muzsikusként is a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Amikor Dargay Marcell művének partitúráját megláttam a verseny előválogatójában, éreztem, hogy a Zenekar és a szerző között komoly művészi értéket teremtő kapcsolat születhet. A mű hangulatát és zeneiségét kiválóan fogja interpretálni a zenekar” – tette hozzá Pálfalvi Tamás trombitaművész.

Dargay trombitára komponált kamarazenekari művét várhatóan a következő évad második felében hallhatja majd a közönség a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában a Zeneakadémián. Az előadáson közreműködik majd Pálfalvi Tamás, aki a zenekar tehetséggondozó programja, a Mesterjáték projektének egyik résztvevője: mesterként a fiatal fúvósokat mentorálja majd egy közös játék erejéig.

„A Liszt Ferenc Kamarazenekar különdíja különösen nagy örömöt okozott: 11 éves koromban az együttes felvételén ismertem meg Bartók – darabom inspirációs forrásaként szolgáló – Zene húros-, ütőhangszerekre és cselesztára című alkotását, valamint a vonószenekari Divertimentót, és az elmúlt 25 évben számtalan hangversenyükön voltam jelen mint hallgató. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy darabomat Pálfalvi Tamás szólójával műsorra tűzik a 2021-2022-es évadban, izgatottan várom a közös munkát” – mondta el Dargay Marcell, a különdíjas zeneszerző.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X