Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Mindent a szemnek – Képzőművészet és design a CAFe Budapesten

Mindent a szemnek – Képzőművészet és design a CAFe Budapesten

Ha kortárs, akkor nemcsak az előadóművészetek, de természetesen a vizualitás is minden évben helyet kap a CAFe Budapest kínálatában. Színes egyéniségekkel és még színesebb programokkal készül a fesztivál: a Határtalan Design című kiállítás 140 nemzetközi designer, képzőművész és ékszertervező munkáit vonultatja fel, a Magyar Nemzeti Galéria a régióban először mutatja be retrospektív igénnyel Sean Scully életművét, az Art Market Budapest pedig már 10. alkalommal várja a képzőművészet rajongóit.

- hirdetés -

Kevés dolog reflektál olyan érzékenyen a jelenre, mint a képzőművészet és a design. Akár gyönyörködni, akár vásárolni szeretnénk, bőven lesz lehetőségünk mindkettőre a CAFe Budapest ideje alatt. Mutatjuk a legizgalmasabb programokat.

Határtalan Design a Kiscelli Múzeumban

- hirdetés -

Idén 15 éves a régió egyik legjelentősebb független kiállítása és összművészeti rendezvénysorozata, amely történetében először – egy szűkebb válogatással – Pozsonyban és Bécsben is látható lesz. Ezúttal több mint 140 alkotó, köztük cseh, dán, észt, holland, magyar, német, lengyel, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák designerek, ékszertervezők és képzőművészek munkáival találkozhatunk október 10. és november 15. között a Kiscelli Múzeumban. És hogy mit is takar pontosan a Határtalan Design név? A fantázia és a kreativitás határtalanságán és a kiállítók egyre szélesedő körén túl a művészeti ágak közötti átjárhatóságot, hiszen a programok ezek párbeszédére épülnek – a formatervezéstől a vizuális művészeten át az előadóművészetig. A szakmai programokon túl kortárstánc- és zenei előadások, illetve tematikus kurátori tárlatvezetések teszik még izgalmasabbá az eseménysorozatot: a megnyitón és a záróprogramon például a Góbi Rita Társulat táncművészei lépnek fel.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalásra, illetve az alkotók ebben betöltött szerepére és a hálózatépítés jelentőségére. A designtárgyak mellett a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató műveket is láthatunk, megismerhetjük a széket, amely a testre és az agyra is jótékonyan hat, sőt arra is láthatunk példákat, hogy hogyan lehet kreatívan újrahasznosítani a hulladékot és meglátni a szépet a szemétben. A kiállításhoz kapcsolódó, Szigeti Szilvia által életre hívott projekt, a TEXHIBITION textiltervezőket helyezi fókuszba, de a kortárs ékszertervezők által készített progresszív újdonságok is reflektorfénybe kerülnek olyan neves kurátorok válogatásában, mint Cornelie Holzach, a pforzheimi Schmuckmuseum igazgatója, Elisabeth Heine, a pforzheimi Schmuckmuseum meghívott kurátora, Susanne Hammer osztrák ékszerművész és Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő. Az sem marad hoppon, aki a legfiatalabb generáció munkáira kíváncsi: idén Eindhoven, Pozsony, Varsó, Pilsen, Budapest és Bécs művészeti és designiskoláinak hallgatói mutatkoznak be.

 

Sean Scully-retrospektív – Kelet-Közép-Európában először

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria egy igazi nagyágyú, a világhírű Sean Scully életművét mutatja be retrospektív igénnyel október 14. és január 31. között, méghozzá először a régióban. Az absztrakció egyik legfontosabb kortárs képviselőjeként számontartott alkotó műveit az 1960-as évek korai kísérleteitől a közelmúlt figurális fordulatáig követhetjük végig a Sean Scully: Átutazó című kiállításon, a monumentális festmények mellett papírmunkákat, plasztikákat és fotóműveket is láthatunk. 2014-ben egyébként az írországi születésű, Amerikában élő Scully lett az első nyugati alkotó, aki egész karrierjét felölelő retrospektív kiállítást rendezhetett Kínában.

Ide kapcsolódik:
„Emberivé tenni a geometriát” – Ma nyílik a CAFe Budapest Sean Scully-kiállítása

A nehéz körülmények között felnőtt művész anyja énekesnő volt, többek közt ennek köszönhetően lett nagy R&B-rajongó, sőt tiniként egy ideig R&B-klubot is működtetett Dél-Londonban, és együttest is alapított a testvérével és egy barátjukkal. Ahogy arra a The Spiritual Dynamic in Modern Art című kötetben is rámutatott, saját festményeiben ugyanazt a „könyörtelenül feszes zenei minőséget” érzi, mint az R&B-ben és a soulban. Művészete több zenészt is megihletett, köztük a Medeski Martin & Wood dobosát, Billy Martint és a Merzouga duót.

Scully egy májusi interjúban mesélt arról, hogy nagy kiállításra készül Budapesten, ahol sok, a saját tulajdonában lévő alkotása is látható lesz. Fun fact: bár rengeteg műve van, túl sokat nem tud kiakasztani a házában, ugyanis egy viszonylag kicsi, francia parasztházat imitáló épületben lakik, amelyet történetesen a híres színésztől, Bill Murray-től vett (aki most is nem messze lakik tőle).

Sean Scully az egyik alkotása előtt – fotó: Michael Mundy

Art Market Budapest: fókuszban a rendszerváltás

2020-ban is a CAFe Budapest keretében zajlik majd Európa egyik kiemelkedő nemzetközi képzőművészeti vására, az Art Market Budapest. Magyarország legnagyobb kortárs képző- és fotóművészeti kiállítása október 22. és 25. között a világ közel 30 országából érkező több mint 500 művész több ezer alkotását mutatja be a Millenáris Parkban.

Art Market Budapest – fotó: Mészáros László

Ezúttal a rendszerváltás és annak művészeti vonatkozásai kerülnek fókuszba: a 30 FREE nemzetközi művészeti fesztivál az egykori szocialista blokkhoz tartozó országok alkotóinak bevonásával emlékezik meg a korszakról. Az Inside Art nemzetközi műtárgypiaci konferencián előadások és panelbeszélgetések várják az érdeklődőket: szó esik például arról, milyen szerepet játszhat a művészet a diktatúrák megdöntésében, és hogy miért és hogyan érdemes fotóalapú műalkotásokat gyűjteni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.