Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso blog Salzburg, 2012

Salzburg, 2012

Néhány napja nagyalakú borítékot hozott a postás. Az ember ilyenkor óhatatlanul is adóbevallásra, vagy valami hasonlóra gyanakszik, de ezúttal kellemesen kellett csalódnom. A feladó helyén ugyanis a Salzburgi Ünnepi Játékok szecessziós logója állt. Két éve láttam kint egy előadást, azóta természetesnek veszik, hogy minden évben tájékoztatnak a fesztivál programjáról. Azt hiszem, Európában valami ilyesmit neveznek közönségkapcsolatnak.

- hirdetés -

A világban tombolhat a pénzügyi és kulturális válság, ezt Salzburgban egyáltalán nem lehet érezni. Európa egyik, ha nem A legdrágább fesztiváljára a legborsosabb jegy idén 400 euróba kerül, és bizonyára akad majd gazdája. A limuzinjaiból kiszálló közönség, – mely a bécsinél is exkluzívabb – osztályon felüli minőséget vár a pénzéért. A tervek alapján a jövő évi évben sem kell fintorogniuk a kiválasztottaknak.
Alexander Pereira intendáns, akinek ez az első évadja a fesztivál élén, kilenc operát kínál a július 20. és szeptember 2. közti időszakban. Salzburg természetesen mindenekelőtt Mozart városa, a komponista és művei mindig a fókuszban vannak. Idén A varázsfuvola bemutatójával kezdik a szezont a Lovasiskolában, melyet Nicolaus Harnoncourt vezényel Concentus Musicus Wien élén, és Jens-Deniel Herzog rendez. A fiatal művészekből álló szereposztásból kiemelkedik a Sarastrót alakító Georg Zeppenfeld, és a Papagenót játszó Markus Werba. A másik Mozart-opus, ami idén felhangzik a fiatalkori A pásztorkirály lesz, koncertszerű előadásban. A zürichi opera tagjaiból alakult Orchestra La Scintillát William Christie vezényli. S olyan művészek énekelnek benne, mint Rolando Villazon, Martina Jankova és Eva Mei. Idén lesz Emmanuel Schikaneder halálának 200. évfordulója, ennek tiszteletére mutatják be Peter von Winter (1754 – 1825) operáját, A labirintust. Hogy miről nevezetes ez a dalmű? A librettista Schikaneder A varázsfuvola folytatását írta meg. Az izgalmasnak ígérkező premiert Ivor Bolton vezényli, Az éj királynőjét Julia Novikova, Paminát Malin Hartelius, Taminót Michael Schade, Az öreg Papagenót, a Mozart-szerep egykori híres alakítója, Anton Scharinger kelti majd életre.
A Grosses Festspielhaus hatalmas nézőterét két slágeroperával szeretnék megtölteni. A Bohémélet, mely eddig sosem szerepelt az Ünnepi Játékok műsorán, hétszer lesz látható, Danile Gatti vezényletével, Damiano Michieletto rendezésében. A szerelmespárt Piotr Beczala és Anna Netrebko énekli, és énekel Nino Machiadze és Carlo Colombara is a produkcióban. A Carment Aletta Collins rendezi és Simon Rattle vezényli. A címszerepben Magdalena Kozena, Don Joséként Jonas Kaufmann lép fel. Richard Strauss szinte házszerzőnek számított Salzburgban annak idején, sőt a fesztivál létrejötténél is bábáskodott. Sven-Eric Bechtolf az Ünnepi Játékok színházi programjának vezetője állítja színpadra az Ariadné Naxosz szigetén speciális előadását. A mű első változatának ősbemutatója pont száz évvel ezelőtt volt, s mint ismeretes, Strauss, Hofmannstahl és a rendező Max Reinhardt közös szellemi gyermekként tekintettek rá. Ez a változat, egy Moliére-színmű, Az úrhatnám polgár előadáshoz készült, s egyfajta öszművészeti alkotásnak szánták, hiszen szerepet kapott benne a próza és a tánc is. A kísérlet nemigen vált be, igen gyorsan eltűnt a színházak repertoárjáról. Az évforduló és a helyszín remek alkalom az újraélesztési kísérlethez – véli a rendező. Az előadáson Riccardo Chaily vezényletével a Bécsi Filharmonikusok játszanak.
Salzburgban szintén hagyomány, a kortárs művek előadása, s ezekre sem kisebb az érdeklődés, mint a népszerű operákra. Idén a 20. század egyik legjelentősebbjének tartott operáját, Bernd Alios Zimmermann Katonák című művét veszik elő. A milánói Scalával koprodukcióban készülő előadást Alvis Hermanis rendezi, Ingo Metzmacher vezényli. A főszerepekben Laura Aikin, Alfred Muff, Cornelia Kallisch és Tomasz Konieczny lép fel. A nyáron ötször csendül fel a Salzburgi Pünkösdi Fesztiválon bemutatandó Händel opera, a Julius Caesar. A produkció igazi sztárparádéra épít, fellép benne Cecilia Bartoli, Anna Sophie von Otter, Philippe Jaroussky, Andreas Scholl és Jochen Kowalski mellett Kálmán Péter is. Az Il Giardino Armonico együttesét Giovanni Antonini vezényli, az előadást Moshe Leiser és Patrice Chaurier rendezi. Egy másik Händel mű, a Tamerlano két koncertszerű előadásban hangzik el, Marc Minkowski vezényletével, Plácido Domingo és Bejun Mehta főszereplésével.

- hirdetés -

Az operaelőadások mellett természetesen számtalan koncert is hallható lesz. A fent említetteken kívül vezényelni fog többek között Claudio Abbado, Riccardi Muti, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Christof Eschenbach, John Eliot Gardiner, Bernard Haitink, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Daniel Harding és Fischer Ádám. Dalestet ad Elina Garanca, Magdalena Kozena, Thomas Hamspon, Matthias Goerne, Thomas Quasthoff, Juan Diego Florez és José Carreras.
A kínálat láttán csak irigykedve ámulhatunk, hogy tőlünk nem messze micsoda bőséges kínálattal árasztják el a világ kultúrafogyasztóit. Alig másfél hónap alatt tizenöt helyszínen összesen 232 előadás várja az érdeklődőket 2012 nyarán Salzburgban. Aki még be akar jutni, igyekezni kell, mert bizonyos előadásokra már most alig van jegy.
 
A Fesztivál honlapja megtekinthető: itt. 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.