Tíz kép – Operisták és a repülés

Napjainkra a repülés mindennél elterjedtebb és gyakran valószínűtlen áron hozzáférhető közlekedési eszköz lett, mely nemcsak a távolságokat szüntette meg, hanem az opera évszázados világában is gyökeres változást hozott. Száz évvel ezelőtt, ha egy európai művészt meghívtak New Yorkba, az nemcsak hosszú hajóutat jelentett számára, hanem azt is, hogy több héten keresztül mutatkozhatott be szerepeiben. Ugyanakkor, ha Pesten megbetegedett A tenor, gyakran nem lévén helyettese, műsorváltozásra kényszerült a színház. Ma ez nincs így: a művészek néhány óra alatt kontinensnyi területet átrepülve egy reggeli telefonhívásra este be tudnak ugrani egy előadásba. Mindez a technika áldása. Aztán, hogy hány karrier tört idő előtt derékba attól, hogy a művész egyik nap Szentpétervárott, a másikon Mexikóban ébredt, az érem mások oldala. 
1. Kirsten Flagstadtot a múlt század közepének nagy norvég Wagner-szopránját lánya és unokája várja az oslói reptéren (fotó: Kirsten Flagstadt Múzeum)

2. Lawrence Tibbett a népszerű amerikai bariton egyike volt az első operaénekeseknek, aki már az 1930-as években fel mert szállni.
3. Marian Andreson, a legendás színesbőrű énekesnő 1953-ban, Londonban (fotó: Getty Images)
4. 1945 októberében egyszerre két legendás északi tenor érkezett a La Guardia  reptérre: Lauritz Melchior és Jussi Björling (Maria Melchior, Herman Eriksson és Anna-Lisa Björling társaságában)
5. Aligha produkált énekesnő hatásosabb belépőt Maria Callasnál
6. Ettore Bastianini, a népszerű olasz bariton
7. Joan Sutherland, aki éppúgy otthon volt Londonban, mint Sydneyben
8. A képen látható szerelő nem más, mint Herbert von Karajan, a 20. század egyik legnagyobb karmestere, aki a sebesség szerelmeseként nemcsak gyors autókat, yachtot, hanem saját repülőgépet is vezetett (fotó: Erich Lesing)
9. ….és egy magyar karmester, Kesselyák Gergely, aki a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetőjeként olykor maga gondoskodott, hogy a Dóm téren szúnyogmentesek legyenek az esték
10. A Norwegian Air gépeit híres honfitársak – így az első képen látható Kirsten Flagstadt – képei díszítik