Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Légy képében a légyotton

Légy képében a légyotton

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vajon létezik-e a jó értelemben vett hülyeségnek határa egy előadáson belül? Tulajdonképpen nem. Hiszen a színpadon bármi megtörténhet, s ezért a konzervatív nézők szeretik a rendezőket okolni. De nem feltétlenül ő a ludas! Olykor maguk a szerzők is kapitális marhaságokat írtak – ami esetleg pont a lehetetlensége miatt lesz nagyszerű! Egy ilyen sikertörténet Offenbach operettje, az Orfeusz az Alvilágban.
Jacques Offenbach Jakob Wienerként látta meg a napvilágot egy kölni kántor hatodik gyermekekét. Először csellistának tanult, majd karmester és zeneszerző lett, végül színházi vállalkozó. Párizsi színházába az általa komponált remek és pikáns operettek miatt tódult a közönség. Pályájának egyik csúcsa az Orfeusz az Alvilágból című operett volt. Mint korábban annyian, ő is híres mitológiai történetet dolgozta fel… némi csavarral. 
Orfeusz egy tehetségtelen hegedűművész, aki szörnyű a házassága elől ifjú növendékeihez menekül. Eurüdiké egy pásztorral udvaroltat magának, akiről kiderül, hogy nem más, mint Plútó, az alvilág ura. Eurüdiké első hívószavára boldogan rohan is vele a pokolba, szörnyű férje elől. Orfeusz fellélegzik hitvese váratlan halálán. Ám ekkor közbelép a Közvélemény – egy méltán kielégítetlen hölgy személyében aki meggyőzi a művészt, hogy járuljon Jupiter színe elé, és kérje tőle vissza nejét. A boldogtalan dalnok útnak indul.
Az istenekben, – elsősorban persze Jupiterben a kicsapongó főistenben és Junóban, a féltékeny megereszkedett anyában – a második császárság közönsége döbbenten ismerte fel a császári páholyban gyanútlanul szemlélődő III. Napóleont és  hitvesét, Eugéniát. Egy város várta lélegzetvisszafojtva a hatást. Ők pedig csak mosolyogtak és tapsoltak. Másnap az egész Párizs erről a csínyről beszélt – és mindenki azonnal látni akarta a legújabb Offenbach-fricskát.
Eurüdiké módfelett unatkozik a Pokolban. Plútó folyton csavarog, őre Styx Jankó a néhai beóciai király pedig annyit ivott az évek során a feledés vizéből, hogy ha akarna sem tudna már mit kezdeni egy olyan forróvérű asszonnyal, mint Eurüdiké. Ekkor az alvilági budoárba egy légy röppen, aki nem más, mint a kíváncsi Jupiter. Eurüdiké kergetni kezdi az ízeltlábú főistent, aki persze alig várja, hogy elkapják!
 

- hirdetés -

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X