Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso A bécsi Staatsoper 2012/13-as évada

A bécsi Staatsoper 2012/13-as évada

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A többi jelentős dalszínházhoz hasonlósan a bécsi Staatsoper is meghirdette jövő évi szezonját. Domonique Meyer úr nyugodt szívvel állíthatta össze a programot, hiszen az osztrák kultúrkormányzat látszólag elégedett azzal az irányvonallal, amit képvisel, s nemrég 2020-ig meghosszabbították igazgatói mandátumát.
Az első premier Gluck régen játszott operája, az Alkesztisz lesz november 12-én, Christoph Loy rendezésében, a főszerepeket Joseph Kaiser és Véronique Gens éneklik. Az előadás érdekessége, hogy nem a Staatsoper zenekarának tagjai fognak az árokban ülni, Ivor Bolton a Freiburgi Barokkzenekart dirigálja majd. 1912-ben mutatták be az Ariadné Naxosz szigetén-t, a centenáriumra Sven-Eric Bechtolf újítja fel a Bécsben oly népszerű Richard Strauss-opust. Az előadásokat a főzeneigazgató, Franz Welser-Möst vezényli, a főszerepeket Christine Schäfer, Stephen Gould, Daniela Fally, Krassimira Stoyanova és Norbert Ernst éneklik a december 19-ei premieren. Rossini Hamupipőkéje szintén régóta hiányzik a Staatsoper palettájáról. A 2013. január 26-ai premiert szintén Bechtolf rendezi, Jesús López-Cobos vezényli. A főszerepekben Dmitry Korchak, Vito Priante, Alessandro Corbelli, Tara Erraught és Ildebrando D’Arcangelo lépnek fel. A Wagner bicentenárium tiszteletére június 13-án David McVicar rendezésében, Welser-Möst vezényletével újítják fel a Trisztán és Izoldát. A válogatott szólistákat Peter Seiffert, Stephen Milling, Nina Stemme, Tomasz Konieczny és Janina Baechle képviselik. A Staatsoper mindenkori vezetősége hosszú évek óta jelentős hangsúlyt fektet az ifjúságnevelésre. A következő évadban Hans Werner Henze gyerekoperáját, Pollicinót mutatják be. Manuel Legris balettigazgató az alábbi bemutatókkal várja a tánc szerelmeseit: A diótörő (koreográfus: Rudolf Nureyev, bemutató október 7.), Táncperspektívák – kortárs est (koreográfusok: Dawid Dawson, Helen Pickett, Patrick de Bana és Jean-Christophe Maillot, bemutató: 2013. február 20.), valamint a lassan hagyományossá váló Nureyev-est (június 29.). Az évadban ismét előveszik Kenneth MacMillan legnépszerűbb balettjét, a Manont. 

A bécsi Opera hatalmas repertoárjából néha évekig pihentetnek egy-egy produkciót, hogy aztán új szereposztásban vehessék el. Így kerül vissza szeptemberben a műsora A szicíliai vecsernye Gianandrea Noseda betanításában, a Gabriele Viviani, Burkhard Fritz, Ferruccio Furlanetto és Angela Meade szólista-kvartettel. Ismét előkerül A nürnbergi mesterdalnokok Otto Schenk-féle előadása, James Rutherford, Ain Anger, Adrian Eröd, Johan Botha, Norbert Ernst és Christina Carvin főszereplésével, Simone Young vezényletével. A régóta műsoron lévő Aida produkció is új szereposztást kap a Verdi-évben, Pinchas Steinberg karmester mellett Olga Borodina, Kristin Lewis, Markus Marquardt és Aleksandrs Antonenko mutatkoznak be. A 20. századi remekművek közül a Wozzeck 2013 márciusában lesz látható, a főszerepekben: Simon Keenlyside, Gary Lehman, Herbert Lippert, Wolfgang Bankl és Anne Schwanewilm. Néhány éve hatalmas siker volt és a fél világot beutazta Laurent Pelly Ezred lánya rendezése. A Donizetti vígopera szerepeiben ezúttal Aleksandra Kurzak, John Tessier, Carlos Álvarez és a nagy visszatérő Kiri Te Kanawa mártóznak meg. Az évad végén Richard Strauss Capriccióját frissítik fel parádés szereposztásban: Renée Fleming, Bo Skovhus, Michael Schade, Markus Eiche, Kurt Rydl és Angelika Kirchschlager; Christoph Eschenbach betanításában.
A szezont 2012. szeptember 4-én az idén tavasszal felújításra kerülő olasz Don Carlos nyitja Franz Welser-Möst vezényletével, René Pape, Roberto Alagna, Simon Keenlyside, Krassimira Stoyanova és Luciana D`Intino főszereplésével. Június 30-áig negyvenkilenc opera, nyolc balett, illetve balett-est és négy gyerekopera közül válogathatnak a Bécsbe látogatók. A széles repertoáron idén kiemelten hangsúlyosak lesznek az évfordulók miatt Verdi és Wagner művei. Aki nem véletlenül esik be a Staatsoper előadásaira, és nem valamelyik itthon régóta nélkülözött műre kíváncsi, az bizonyára a világsztárokra miatt utazik ki, akik állójeggyel akár három–négy euróért is láthatók, némi sorban állás után.

- hirdetés -

A Verdi-előadások közül Rigolettóban Matthew Polenzani, Simon Keenlyside, Olga Peretyatko és Kurt Rydl lépnek fel, az Otelloban Johan Botha, Falk Struckman, és Solie Isokoski, Az álarcosbálban Roberto Alagna és Sondra Radovansky. Az idén felújított Traviata három etapban is előkerül, ősszel Carlos Alvarez énekli Germontot, tavasszal Rolando Villazón Alfredot, májusban Maija Kovalevska Violettát, Vittorio Grigolo Alfredot és Thomas Hampson az apát. A Simon Boccanegra címszerepben végig Plácido Domingo lép fel, a partnerei, Ain Anger, Ramon Vargas és Barbara Haveman, illetve, Michele Pertusi, Roberto De Biasio és Barbara Frittoli lesznek. A Wagner repertoárt A bolygó hollandi mellett a Parsifal (Parsifal: Jonas Kaufmann, Kundry: Evelyn Herlitzius), és a teljes Ring (vezényel: Franz Welser-Möst, Brünnhilde: Nina Stemme) valamint néhány szóló Walkür előadás képviseli. Az elmúlt években felfrissített Mozart operából a Don Giovanni márciusi előadásaiban Ildar Abdrazakov, Véronique Gens és Erwin Schrott, a Figaro házasságában Ildebrando D`Arcangelo és Malin Hartelius, Titus kegyelme őszi sorozatában Magdalena Kozena mutatkozik be. A bécsi repertoár negyedik pillérjét Richard Strauss képvisel. Az Ariadné mellett színen marad A rózsalovag, az Elektra (Agnes Baltsa, Deborah Polaski, Angela Denoke) a Salome és az Arabella. Az utóbbi két mű címszerepeit Camilla Nylund énekli.
A 2012/13-as évadban Puccini kissé hátérbe szorul, a Bohémélet Rodofóját Piotr Beczala, a Tosca Cavaradossiját Neil Shicoff és Roberto Alagna énekli, a címszerepet Martina Serafin. A népszerű osztrák szoprán ezen kívül Brünnhildeként és az André Chénier Maddalénájaként lesz látható, melynek címszerepét José Cura kelti életre. Évtizedek óta fut Bécsben három olasz vígopera, A sevillai borbély (Vesselina Kasarova és Adrian Erőd), Az olasz nő Algírban (Ferruccio Furlanetto és Agnes Baltsa) és a Szerelmi bájital (decemberben: Sylvia Schwartz, Juan Diego Flórez, és a Figaróként szeptemberben nagy sikerrel debütált Molnár Levente). A szilveszteri Denevér előadásokat Stefan Soltész vezényli (Eisenstein: Markus Werba, Alfréd: Ramon Vargas), ahogy több Tosca és Pillangókisasszony előadást is, a Fidelio és a Titus előadásokat pedig Fischer Ádám. A francia és az orosz repertoár valódi sztárparádét ígér. A Werther és a Carmen szerelmespárját Roberto Alagna és Elina Garanca, a Rómeó és Júliáét Nino Machaidze és Piotr Beczala énekli, ez utóbbi előadásokat Plácido Domingo vezényli. A Borisz Godunov címszerepében Roberto Scandiuzzi mutatkozik be, a Pikk dáma Hermannja ismét Neil Shicoff lesz, mellette Marina Poplavskaya Lisa és nagy meglepetésként Grace Bumbry A grófnő szerepében tér vissza a Staatsoperbe. Az Anyegin előadások karmestere Andris Nelsons lesz, főszereplői: Anna Netrebko, Dmitri Hvorostovsky, Dmitry Korchak és Konstantin Gorny.
Ha nem is Ioan Hollender legszebb éveit idézi a tervezett szezon, annyi érdekesség mindenképpen lesz benne, amennyit az elmúlt két évadban megszoktunk. A növekvő benzinárak mellet legfeljebb legalább kevesebbszer fáj a szívünk.
Az évad tervezett műsora megtekinthető itt.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X