Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso MET 2014/15

MET 2014/15

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kevés izgalmasabb pillanat van az éve első negyedében, mint átböngészni egy-egy színház következő évi műsortervét. Kivált, ha ez az operaház a világ legnagyobbja, a jórészt konzervatív ízlésű amerikaiak által fenntartott Metropolitan Opera, az énekesek és a hagyományos előadások Mekkája. A MET a 2014/05-ös évadban hat bemutatóval, – melyből három opera sosem hangzott el New Yorkban – és húsz további produkcióval várja az érdeklődőket. Az évad szeptember 22-én kezdődik egy Figaro házassága premierrel, melyet James Levine fog vezényelni, a főbb szerepekben Marina Poplavskaya, Marlis Petersen / Danielle de Niese, Peter Mattei / Mariusz Kwiecien, illetve Ildar Abdrazakov / Erwin Schrott mutatkozik be. John Adams 1991-es Klinghoffer halála című operája melynek központjában egy palesztin repülőgép eltérítésen keresztül a 20. századi arab-izraeli konfliktusba enged betekintést. Az október 20-i bemutató karmestere David Robertson, rendezője Tom Morris lesz. Több mint száz éves történelme folyamán még nem volt olyan évad New Yorkban, ahol egyszerre két magyar dalmű is felcsendült. Jövőre ez fog történni! Szilveszter estéjén az operett barátainak Lehár Víg özvegyével kedveskedik a színház vezetősége. Glavari Hannát a MET hervadó primadonnája Renée Fleming illetve Susan Graham alakítja majd, Daniló szerepében két pompás amerikai bariton Nathan Gunn és Rod Gilfry fog a női szívekért harcolni. Január 26-án került először színre a Teatr Wielkiből importált két egyfelvonásos: Csajkovszkij Jolantája és Bartók Kékszakállúja. Úgy a varsói, mint a New York-i előadást Valery Gergiev vezényli és Mariusz Treliński rendezi. A Jolanta szerelmespárját Anna Netrebko és Piotr Beczala; a Kékszakállút Nadja Michael / Michaela Martens és Mikhail Petrenko énekli. Rossini A tó asszonya című operája több okból csak ritkán látható. Az okok egyike a szerepek nehézsége. A MET négy olyan bel canto kiválóságot léptet fel a február 16-i premieren, mint Joyce DiDonato, Daniela Barcellona, Juan Diego Flórez és John Osborn. Az évad utolsó premierje, az elnyűhetetlen verista páros a Parasztbecsület Bajazzók 45 év után kerül felújításra. Az április 14-i premiert Fabio Luisi vezényli és David McVicar rendezi. A két tenor főszerepet Marcello Alvarez alakítja, rajta kívül Eva-Maria Westbroek és Željko Lučić, illetve Patricia Racette és George Gagnidze énekel.

A repertoár hat Verdi produkciójában számos világnagyság színesíti a szereposztást: Aida (Olga Borodina / Violeta Urmana, Marcello Giordani), Az álarcosbál (Sondra Radvanovsky, Dolora Zajick, Piotr Beczala, Dmitri Hvorostovsky), Don Carlos (Barbara Frittoli, Simon Keenlyside, Ferruccio Furlanetto, James Morris), Ernani (Angela Meade, Francesco Meli, Plácido Domingo – Don Carlosként!), Macbeth (Anna Netrebko, Joseph Calleja, Željko Lučić, René Pape), Traviata (Marina Poplavskaya, Stephen Costello, Ludovic Tézier). Az évadban Puccinitől egyedül a Bohémélet kerül színre, Angela Gheorghiuval és Ramon Vargassal, Wagnertől csak a Nürnbergi mesterdalnokok (főszereplők:Annette Dasch, Johan Botha, Johan Reuter). A francia repertoárt ellenben három opera is képviseli. A 16 Carmen előadásban fellép: Anita Hartig / Hei-Kyung Hong, Anita Rachvelishvili / Elīna Garanča, Aleksandrs Antonenko / Roberto Alagna / Jonas Kaufmann, Ildar Abdrazakov. Escamillóként a „mi” Bretz Gáborunk is bemutatkozik. A Hoffmann meséi három szopránszerepében Hibla Gerzmava áll be, a címszerepet Vittorio Grigolo és Matthew Polenzani, az „Négy gonoszt”: Thomas Hampson és Laurent Naouri énekli. Az elmúlt évek Manon hulláma New Yorkban még tart, a Massenet opera főszerepiben jövőre Diana Damrau és Vittorio Grigolo lépnek színre. A Mozart repertoárt a Figaro premier mellett a Don Giovanni és A varázsfuvola fogja képviselni, a bel cantót a Sevillai borbély és a Lammermoori Lucia, a gyerekeket az angol nyelvű Jancsi és Juliskával várják, a 20. századi operák közül a Kisvárosi Lady Macbet és a Rake’s progress lesz látható.
Természetesen jövőre sem kell szomorkodni azoknak, akik nem jutnak el New Yorkba. A vetítések folytatódnak: a hat premieren kívül a Macbeth, a Carmen, A nürnbergi mesterdalnokok és Hoffmann meséi lesznek láthatók a Live in HD sorozatban. 

- hirdetés -
- hirdetés -

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X