Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Szegény, szegény Staatsoper

Szegény, szegény Staatsoper

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A napokban bejárta a világsajtót a megrendítő hír, miszerint a Dominique Meyer által vezetett bécsi Staatsoper a csőd szélén táncol. Ennek ellenére tegnap ismertették a színház következő szezonjának műsorát. A Staatsoperben jövőre hat opera, egy gyerekopera és két balett-est bemutatót terveznek. Október 5-én újítják fel Mozart Idomeneóját. Az előadást Kasper Holten rendezi és Christoph Eschenbach vezényli, a főszerepeket Michael Schade, Margarita Gritskova, Maria Bengtsson és Chen Reiss éneklik. Több mint húsz év szünet után, november 15-én kerül vissza a Staatsoper játékrendjére a Hovanscsina. A szereposztás élén Ferruccio Furlanetto, Christopher Ventris, Herbert Lippert, Andrzej Dobber, Ain Anger, Elisabeth Kulman, a karmester Semyon Bychkov és a rendező, a szentpétervári Lev Dogyin neve áll. A Rigoletto három évtizedes produkcióját december 20-án Pierre Audi új rendezése váltja fel. A manutai herceg Piotr Beczala / Saimir Pirgu, a címszereplő Simon Keenlyside, Gilda Valentina Nafornită lesz, a karmesteri pultot Franz Welser-Möst foglalja el. Március 29-én szintén a főzeneigazgató vezényletével, az Elektra kerül új rendezésben (Uwe Eric Laufenberg) kerül színre. Évtizedek óta nem játszották a Staatsoperben a Don Pasqualét. Az április 26-i felújítást a bel canto specialista Jesús López-Cobos vezényli és Irina Brook rendezi. A főszereplők Michele Pertusi, Juan Diego Flórez, Alessio Arduini, Valentina Nafornită lesznek. Thomas Adès angol zeneszerző Vihar című Shakespeare ihletésű operája az évad utolsó premierje. Az előadást maga zeneszerző vezényli és Robert Lepage rendezi, Prosperót Adrian Erőd, Trinculót David Daniels énekli. A Staatsoper teraszán felállított sátorba április 18-ántól Lortzing Udinéjének gyerekváltozatával várják az ifjú közönséget. A balett egy Richard Strauss – John Neumeier és egy van Manen – Ekman – Kylián esttel készül az új évadra.

A következő szezonban összesen 50 különböző darabot fognak játszani 223 opera és 56 balettelőadást tartanak szeptember 3. és június 30. között. Mozart művei közül az Idomeneo, a Figaro házassága, a Don Giovanni és a Varázsfuvola, Wagner zenedrámái közül A bolygó hollandi, a Tannhäuser, a Trisztán és Izolda, A nibelung gyűrűje és a Parsifal, Bécs harmadik nagy mestere, Richard Strauss opusai közül pedig a Salome, az Elektra, A rózsalovag, az Ariadné Naxosz szigetén és az Arabella lesz látható az évadban. Verdi mindössze hat, Nabucco, Rigoletto, Traviata, Don Carlos, Simon Boccanegra, Aida, Puccini mindössze négy operával (Bohémélet, Tosca, Pillangókisasszony, A Nyugat lánya) képviselteti magát. Ellenben meglepően sok bel canto darab szerepel az évadtervben: A puritánok, Szerelmi bájital, Boleyn Anna, Don Pasquale, Roberto Devereux, A sevillai borbély, Hamupipőke, Az olasz nő Algírban, és a szláv operák rajongói is találnak bőségesen csemegéket (Anyegin, Pikk dáma, Ruszalka, A ravasz rókácska, Hovanscsina, Kisvárosi Lady Macbeth). Szegényes lesz a német (A denevér, Fidelio, Cardillac) a verista (André Chenier) és a francia (A zsidónő, Werther) repertoár – fanyaloghat az ember a bőség zavarában. Négyféle balett-esten kívül az egészestés táncjátékok közül a Manon, A hattyúk tava, a Rómeó és Júlia, a Mayerling, A diótörő és a Szilfid lehet jövőre válogatni.

- hirdetés -

De a Staatsoper fő vonzereje nem az izgalmas produkciókban áll, hiszen egyik-másik rendezés több évtizede porosodik a játékrenden, hanem azokban a művészekben, akiket egyre kevesebb színház tud megfizetni. A jelentős karmesterek közül a jövő évadban megfordul Bécsben: Fischer Ádám (Fidelio, A varázsfuvola, A rózsalovag), Myung-Whun Chung (Tannhäuser), Jesús López-Cobos (Don Pasquale, Az olasz nő Algírban, Hamupipőke, Nabucco), Ingo Metzmacher (Kisvárosi Lady Macbeth), Yannick Nézet-Séguin (A bolygó hollandi), Kirill Petrenko (A rózsalovag), Simon Rattle (A nibeling gyűrűje), Ulf Schirmer (Arabella), Peter Schneider (Salome, Trisztán és Izolda, Parsifal) Christian Thielemann (Ariadné Naxosz szigetén), Franz Welser-Möst (Cardillac, A ravasz rókácska, Elektra, Rigoletto, Traviata). A szopránok közül Angela Denoke (Cardillac, Kisvárosi Lady Macbeth, Parsifal), Barbara Frittoli (Simon Boccanegra), Angela Gheorghiu (Werther), Edita Gruberova (Roberto Devereux), Maria Guleghina (Nabucco), Anja Harteros (Don Carlos), Hui He (Pillangókisasszony), Evelyn Herlitzius (A nibeling gyűrűje), Soile Isokoski (A zsidónő, A rózsalovag, Ariadné Naxosz szigetén), Anna Netrebko (Boleyn Anna), Camilla Nylund (Tannhäuser), Olga Peretyatko (A puritánok), Adrianne Pieczonka (Don Carlos), Sondra Radvanovsky (Aida), Nina Stemme (Fidelio, A Nyugat lánya, Elektra), Krassimira Stoyanova (Bohémélet), Iréne Theorin (Tannhäuser, Trisztán és Izolda) látogat a császárvárosba. Elīna Garanča (A rózsalovag), Sophie Koch (Ariadné Naxosz szigetén), Petra Lang (Trisztán és Izolda), Marjana Lipovsek (Pikk dáma) és Béatrice Uria-Monzon (Don Carlos) is hallható lesz. A közönséget általában a tenoristák hozzák leginkább lázba. Íme a lista: Roberto Alagna (Don Carlos), Aleksandrs Antonenko (Pikk dáma), Piotr Beczala (Ruszalka, Rigoletto), Johan Botha (Ariadné Naxosz szigetén, Parsifal), José Cura (A Nyugat lánya), Juan Diego Flórez (Szerelmi bájital, Don Pasquale, Hamupipőke), Peter Seiffert (Trisztán és Izolda), Neil Shicoff (A zsidónő), Robert Dean Smith (Fidelio, Tannhäuser), Ramón Vargas (Werther, Don Carlos, Simon Boccanegra) Christopher Ventris (A walkür). A mélyebb hangú férfiak közül  Carlos Álvarez (A puritánok), Plácido Domingo (Nabucco), Dmitri Hvorostovsky (Traviata, Don Carlos), Simon Keenlyside (Rigoletto), Leo Nucci (Simon Boccanegra), Luca Pisaroni (Boleyn Anna, Figaro házassága), Alfred Šramek (Szerelmi bájital, A sevillai borbély), Bryn Terfel (A bolygó hollandi); Ildebrando D`Arcangelo (Hamupipőke), Ferruccio Furlanetto (Don Carlos, Simon Boccanegra), Eric Halfvarson (Don Carlos), Giacomo Prestia (Don Carlos), Kurt Rydl (Kisvárosi Lady Macbeth) és Kwangchul Youn(Tannhäuser) várhatók Bécsben. Két jelentős jubileumot tartogat még az évad, február 7-én Edita Gruberova színpadra lépésének 45., május 3-án Neil Shicoff 40. jubileumát ünnepli majd a közönség.
Az évad teljes műsora megtekinthető itt.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X