Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Bajuszforradalom az Operában – Részlet a századeleji Az Újságból

Bajuszforradalom az Operában – Részlet a századeleji Az Újságból

Ma este a fővárosban az a hír terjedt el, hogy az Operaházban sztrájk van készülőben, mert a fizetésrendezést nem tudják a zene- és énekkar tagjai már bevárni és mert az igazgató azt a rendeletet adta ki, hogy ezentúl minden férfitag beretváltassa le bajuszát.

- hirdetés -

Felkerestem Mészáros Imre operaházi igazgatót, ki a híresztelésekre vonatkozólag a következőket mondotta:

- hirdetés -

– A fizetésrendezésre vonatkozólag kijelenthetem, hogy e tárgyban az érdekeltek a legnagyobb türelemmel vannak, mert jól tudják, hogy van remény ügyük kedvező elrendezésére. E tudatban szeretettel és odaadással végzik kötelességüket; most is A nürnbergi mesterdalnokok próbáján vannak elfoglalva. Különben is a fizetés rendezés utolsó stádiumáról van csak szó: a lakberendezésről. Az érdekeltek küldöttsége már járt a pénzügy- és közoktatásügyi miniszternél, aki megígérte, hogy méltányosan fogják elintézni a lakbérrendezés kérdését.

– És a bajuszforradalom?

– Hát ez nagyon furcsa dolog – mondta Mészáros igazgató. – Tény, hogy e miatt valóságos forrongás volt a férfitagok között. A szcenika idővel előrehaladván, megköveteli a stílszerűséget a kosztümökben, díszletekben és így az arcban is. A Mignonban vagy a Manonban például nem lehet a bajuszt összeegyeztetni a modern szcenikával. A külföldi operaházaknál sincs bajszuk a férfitagoknak. A rendezőség ismételt kérelmére tehát figyelmeztettem a férfiszereplőket, hogy beretválják le bajuszaikat, úgy, ahogy ezt például Burian vagy Anthes csinálják. Különben is a férfitagokkal kötött szerződésben benne van, hogy kötelesek bajuszukat lenyírni.

Mészáros Imre

Amikor a rendezőség útján figyelmeztettem őket, hogy a szerződés e pontjának szerezzenek érvényt, majdnem mindannyian felzúdultak. A régi tagok azzal érveltek, hogy nekik huszonöt-harminc éve szerzett joguk van a bajuszra. A fiatalok viszont azzal álltak elő, hogy amit az öregeknek szabad, miért ne szabadna nekik is? Egy harmincéves tagja az énekkarnak, aki nem akart ellenkezésbe jutni az igazgatósággal, felkeresett engem és elpanaszolta, hogy ő nem veheti le bajuszát, mert ő a zsidó-templomban is énekel, ahová be sem eresztik, ha bajusz nélkül jelenik meg. Rövidesen a bajusztulajdonosok legnagyobb része kijelentette, hogy nem beretválják le bajuszukat. Hát ezt szó nélkül nem lehetett eltűrni. Magamhoz kérettem tehát a forrongókat és megmagyaráztam, hogy az igazgatóság álláspontja jogos és méltányos.

A dolog azonban még most sem ment simán. Mindenki tudott valami érvet, valami magyarázatot adni, hogy bajuszát miért nem nyírhatja le. Végül is ki kellett egyeznem velük. Eredeti szándékom volt, hogy a Mignon tegnapi jubiláris előadására mindenki bajusz nélkül jelenjen meg. De hát nem ment. Belenyugodtam egyelőre abba, hogy aki nem akarja most levágni bajuszát, az ragassza le. A kérdést úgy fogom megoldani, hogy azok, akik húsz éven felül tagjai az Operaháznak, megtarthatják bajuszukat, de a fiatalabbaknak le kell borotválnia.

A beszélgetés Mészáros Imre operaigazgatóval Az Újság 1908. október 15-i számában jelent meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!