Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál Jövőre nemzetközi emlékév keretében ünnepelhetjük a 100 éve született Cziffra Györgyöt

Jövőre nemzetközi emlékév keretében ünnepelhetjük a 100 éve született Cziffra Györgyöt

2021-ben Magyarországon hivatalosan Emlékév keretében ünnepeljük Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját, amit az UNESCO nemzetközi szervezete is felvett a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

- hirdetés -

A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által megálmodott és már hatodik éve megrendezett Cziffra Fesztivál gálakoncertjét követően Budapestről indul útjára a Cziffra György Emlékév. Ahogy Cziffra is bejárta a világot, ezúttal hazánkkal együtt ünnepel a nagyvilág szinte összes, kulturális szempontból jelentős városa. Elsősorban Cziffra második otthona, Franciaország – Párizs, Nizza és Senlis –, de többek között New Yorkban, Londonban, Bécsben, Prágában, Stuttgartban és Nagyváradon is megemlékeznek a zongorazseniről.

- hirdetés -

Az emlékév a Müpától a Nizzai Operaházig magyar és nemzetközi szakmai szervezetek, zenekarok és a világ legismertebb művészeivel együttműködésben valósul meg. Koncertet ad Martha Argerich és Mischa Maisky továbbá a zongorajáték óriásaiként az orosz Boris Berezovsky és Denis Matsuev, valamint a kanadai Marc-André Hamelin is hazánkba érkezik.

Denis Macujev – fotó: Eugene Voensky

Takács-Nagy Gábor karmesteri pálcájának intésére, Balázs János zongorajátékával csendül fel Bartók II. zongoraversenye – éppúgy, ahogy hatvanöt évvel ezelőtt, 1956-ban, a forradalom előestéjén, az Erkel Színházban, amikor a kritikusok beszámolója szerint a közönség soraiban izzó lávaként tört ki a taps.

Balázs János – fotó: Emmer László

Az Emlékév egyik csúcspontja minden bizonnyal a 2021. november 5-i születésnapra időzített ősbemutató lesz a Müpában: Eötvös Péter világhírű zeneszerző-karmester Balázs Jánosnak írt zongoraversenye, a Cziffra Psodia, amelyet a magyar és a francia fővárosban egyaránt hallhat majd a közönség.

Eötvös Péter – fotó: Felvégi Andrea

Miklósa Erika a régóta méltán sikeres ZongOperakoncerteken lép fel Balázs Jánossal, és alkalmanként hozzájuk csatlakozik Horváth István is. Ahogy Cziffra is egyaránt otthonosan mozgott a klasszikus és a szórakoztató zenében, az Emlékév sem csak klasszikusokkal tiszteleg előtte. Snétberger Ferenc, Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla és Tompos Kátya a jazz, Pál István Szalonna a népzene, Lajkó Félix pedig a világzene színein keresztül mutatja meg, hogy a zenei műfajok között az átjárás nemcsak lehetséges, de egyike a leginspirálóbb és legszórakoztatóbb élményeknek.

Borisz Berezovszkij – fotó: Jurij Bogomaz

A legfiatalabb korosztály megszólítása és az utánpótlásról való gondoskodás kezdetektől fogva a Cziffra-misszió egyik legfontosabb célja. Az előbbieknek nemcsak a fesztivál kínál hangszerbemutatót, hanem vidéken is lesznek gyerekkoncertek Várnagy Andreával, az utóbbiakkal, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasaival – Devich Gergelytől Horti Lillán és Pálfalvi Tamáson át Szabó Marcellig – pedig számos koncerten megismerkedhetünk majd az év folyamán.

A Papageno különszáma a Cziffra Fesztivál és a Cziffra 100 Emlékév programjaival november 17-től elérhető a már megszokott terjesztési pontokon és országosan a Libri-üzletekben.

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.