Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál „A cél ugyanaz, de a kör szélesebb”

„A cél ugyanaz, de a kör szélesebb”

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál alapítója és egyben művészeti vezetője régi álmát valósította meg az idén is megrendezésre kerülő Cziffra Fesztivállal. A mostani esemény újdonságairól, a fellépőkről és a fesztivál jövőjéről beszélgettünk vele.

- hirdetés -

– Második alkalommal tartják meg a Cziffra Fesztivált. Milyen változások fedezhetőek fel az első évhez képest?

- hirdetés -

– A folytatásban a fő motivációm tulajdonképpen az innováció volt, illetve, hogy a tavaly kitűzött célok idén szélesebb körben valósuljanak meg. Az idei évben a MOM Kulturális Központ mellett a Zeneakadémia is helyet ad a rendezvénynek, a felkért művészek között két világhírű előadó, Mischa Maisky és Fazil Say is szerepel, emellett több koncerten vehet részt az érdeklődő közönség.

Mischa Maisky igazán várja már a fellépést. A közönséget videóüzenetében itt köszöntötte.

A külföldi fellépők kapcsán megjegyezném, hogy Cziffra neve kitűnő hívószónak bizonyult, örömmel mondtak igent a felkérésre és kitörő lelkesedéssel üdvözölték a fesztivál ötletét. A magyar fellépők között olyanok nevét említhetem, mint Rost Andrea, Szulák Andrea, Jandó Jenő, Lajkó Félix vagy Kállai Ernő, tehát valódi sztárparádéval találkozhat a közönség. Az újdonságok közé sorolnám még, hogy a fiatal tehetségeknek nagyobb tér áll rendelkezésre, például A jövő generációja című koncerten a Virtuózok, a Junior Príma-díjasok és a Cseh Tamás program legjobbjai mutatkozhatnak be.

Balázs János

Természetesen a díjazás sem marad el, megalakult a fesztivál tehetség díja a kultúráért fáradhatatlanul dolgozó, a minőségért felelősséget vállaló személyeknek szánt életműdíjak mellett.

Cziffra neve mindig is meghatározó minőségjelző volt a számomra, ami megköveteli, hogy megpróbáljuk a lehető legmagasabb szinten tenni a dolgunkat.

– Meglehetősen sokszínű a fellépők listája. Miért pont rájuk esett a választás?

– Az volt az elképzelésem, hogy a fesztiválon a Cziffrát jellemző széles zenei látókört adjuk vissza az előadókon keresztül.

Sok olyan művész lép fel, akik újat, különlegeset, improvizatívat fejeznek ki a zenei mondanivalójukban. Közülük többen kapcsolatban álltak Cziffrával, mint például Jandó Jenő, vagy a mesterkurzus egyik vezetője, Vásáry Tamás.

– A tavalyi fesztivál tapasztalatai érvényesülnek a idei rendezvénysorozaton?

Balázs János

– Egyrészt a közönség szeretete és a szakma elismerése komoly visszaigazolást jelentett. Tavaly minden jegy elkelt,

a Cziffra Fesztivál berobbant a köztudatba,

helyet szerzett magának. A fesztiválnak köszönhetően nemrég Cziffra György művészete magyar örökség díjban részesült. A díj igazolja, hogy jó úton haladunk és továbbra is lankadatlanul kell végeznünk a feladatainkat.

– A következő évek fesztiváljai egy kialakult rendszer mentén haladnak tovább?

– Tematikus években gondolkodunk, mindig egy-egy mottóra fűzzük fel a fesztivált. A tavaly elkezdett és idén folytatandó modell Cziffra testamentumát valósítja meg, hiszen Franciaországban ő is ezt a rendszert tartotta szem előtt. Koncertsorozatokból, mesterkurzusokból, versenyekből és díjakból kialakult struktúra ez, amely azonos a mi elképzeléseinkkel. Ezen semmiképp nem szeretnénk változtatni.

Interjúnk hamarosan folytatódik…

Előző cikkLemezsorsok
Következő cikk2017. február 5.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!