Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál Cziffra György személyisége, hivatás- és identitástudata példaként áll mindenki előtt

Cziffra György személyisége, hivatás- és identitástudata példaként áll mindenki előtt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Zongoraművész? Pedagógus? Humanista? A kérdésre, hogy ki volt az 1921. november 5-én született Cziffra György többféle helytálló válasz adható. Személyisége, hivatás- és identitástudata azonban nemcsak a művészek előtt áll példaként.

- hirdetés -

Nehéz sorsú fiatal zongorista, aki ha lehet örömből, de még inkább megélhetési gondokkal küzdve művelte a hangszerét. Bárokban, éjszakai lokálokban zongorázott, az éppen aktuális közönség igényeink megfelelően. Bármit is játszott, zsenije nem engedett a minőségből. Később Franciaországban alapított fesztivált, virtuóz játéka nemzetközi hírű lett.

Cziffra nevét többek között egy kulturális központ, egy park és egy desszert is  viseli. A Takler Pincészet is készül a Mester tiszteletére egy különleges cuvée-vel, amely lendületes és egyedi lesz, csakúgy, mint Cziffra György zongora játéka.

Neve az elmúlt években kezdett csak visszatérni, vagyis inkább megjelenni a hazai köztudatban. Művészetének felfedezése mellett névadója lett egy kulturális központnak, 2016 óta évente szerveződik zenei fesztivál szerteágazó munkássága köré, melynek folyományaként decemberben posztumusz Magyar Örökség Díjjal ismerték el.

Ide kapcsolódik:
Pusker Júlia és Szabó Marcell ad ingyenes koncertet Cziffra György gyerekkorának helyszínén

Nem is csoda, hiszen a mai magyar zongoraiskola legmagasabb fokain nincs is olyan, aki vagy személyesen, vagy az éppen elérhető hangfelvételek által ne lett volna kapcsolatban Cziffra Györggyel, s ne csodálta, tisztelte vagy tanulta volna el azt, amit csak ő tudott. Ahogy Szakcsi Lakatos Béla egy interjúban beszélt róla:

„Cziffra György volt az utolsó zongoraművész, aki még tudott improvizálni, a szabad asszociációra helyezte a hangsúlyt. Technikája utánozhatatlan volt.”

Ugyanúgy Dráfi Kálmán azt a rendszeres félreütésekkel tarkított, ugyanakkor perfekt előadásmódot emelte ki, aminek „köze nem volt a sterilitáshoz, éppen ellenkezőleg. Amikor megkérdeztem tőle mi a titka, egyszerűen csak azt válaszolta: fejjel kell menni a falnak.”

Ide kapcsolódik:
Vagyim Repin lesz az 5. Cziffra Fesztivál kiemelt vendége

Felmerül azonban a kérdés, hogy egy művész nevével, életművének bemutatásával fémjelzett fesztivál, eseménysorozat mennyire tükrözi az alkotó vagy előadó szellemiségét, ugyanakkor a puszta tiszteletadáson túl mi mást tud még nyújtani, főleg napjainkban, amikor egymást érik a jobbnál-jobb fesztiválok. A múlt megidézésén túl ugyanis fontos, hogy reflektáljon a jelenre, de még jobb, ha a kettő valamilyen módon összekapcsolódik. Átböngészve a Cziffra Fesztivál programfüzetét azonban pontosan utóbbi az, amire Balázs János művészeti vezető és a fellépő művészek vállalkoznak.

A szalonzene és a bárhangulat ugyanúgy nem ördögtől való mint az az improvizációs készség, amire csak egy prímás képes.

A különböző műfajok sokszínűségét a zene és a szellemiség iránt megfogalmazott alázat köti össze a szokatlanság izgalmával. Miként a Balázs Jánossal közösen, egyzongorás áriakoncerten fellépő, Rost Andrea operaénekes fogalmazott: „Mindkettőnk számára szokatlan, izgalmas este várható.

Cziffra György

Általában a legtöbb koncert visszahozhatatlan, ismétlés nélküli, egyszeri történet. Hiszem, hogy mindez izgalmas színészi és lelki feladatot igényel.” S végül, ha arra keressük a választ, hogy ki is volt Cziffra György, akkor minden bizonnyal a zsenialitás fogalmát is körül kell járnunk, hiszen bár a művészet és a tehetség közös nevezője évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a kérdés még megoldásra vár. Ha választ nem is ígér, de a kérdéshez bizonyosan közelebb visz majd az ide programsorozat.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X