Papageno Radio
Blogok Cziffra Fesztivál Toscaninivel folytatódik Bősze Ádám zenetörténeti előadássorozata

Toscaninivel folytatódik Bősze Ádám zenetörténeti előadássorozata

Bősze Ádám zenei stand-upjának következő előadásán a legendás karmesterről, Arturo Toscaniniről mesél szeptember 13-án a Lóvasút Kulturális- és Rendezvényközpontban.

„Számára a kotta volt az első, ő volt az első olyan művész és karmester, akit nem érdekelt semmi más csak az, amit a zeneszerző a kottában leírt. Az Eroica Szimfóniánál például azt mondta: „Vannak olyan karmesterek, akik Napóleonra gondolnak, mások Hitlerre, vagy Mussolinire, számomra nem ez más, mint Allegro con brio”, azaz gyorsan és erővel.”

A népszerű zenetörténész-műsorvezető, a Fesztivál eseményeinek visszatérő házigazdája változatos tematikával készíti egyszemélyes előadásait, amelyek tartalmát az előadó nagy tudása, anekdotái, a zenetörténet különlegességei adják, ízét pedig Bősze Ádám fanyar, önironikus humora és közvetlen előadói stílusa.

Az első budapesti premierre a Cziffra Fesztiválon került sor 2019-ben. A Cziffra György-emlékévre a zenetörténész Forradalmi-etűdök címmel állította össze új sorozatát, amelyben Cziffra Györggyel együtt olyan művészeket, alkotókat mutat be, akik valami forradalmit tettek a zenei életben. Így az előző két előadáson Liszt és Rachmaninov, míg a következőkön Arturo Toscanini, Maria Callas, Vladimir Horowitz, Paganini és Cziffra György kerülnek a feledhetetlen esték fókuszába.

Szükséges-e a forradalom a zenében? Szükséges-e ledönteni a falakat, átlépni a határokat ahhoz, hogy maradandót hozzunk létre? Nos, ahelyett, hogy zeneesztétikai sorozatot indítanánk, az egyes találkozások alkalmával Bősze Ádám inkább annak jár utána, hogy a kortárs hangversenykritika szerint mennyire volt forradalmár előadóművész Paganini, Liszt, Rachmaninov, Toscanini, Callas, Horowitz vagy Cziffra? És ha igen (eláruljuk, ez a helyes válasz), akkor miben rejlett mindent elsöprő lendületük, játékuk, művészetük újdonságereje? Hogy fogadta ezt az adott kor, és hogy látjuk most mi egy másik évezredben? Többek között ezekre a kérdésekre keresi választ Bősze Ádám legújabb szórakoztató zenetörténeti sorozatában.

Forradalmi etűdök – Bősze Ádám előadássorozata

  • Június 7. (19:30) Liszt Ferenc
  • Július 5. (19:30) Sergei Rachmaninov
  • Szeptember 13. (19:30) Arturo Toscanini
  • Október 4. (19:30) Maria Callas
  • November 8. (19:30) Vladimir Horowitz
  • December 13. (19:30) Cziffra György
  • Január 10. (19:30) Paganini

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!