Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Váradi Judit, Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint kapták a Debrecen Kultúrájáért Díjat

Váradi Judit, Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint kapták a Debrecen Kultúrájáért Díjat

A magyar kultúra napján adták át a Debrecen Kultúrájáért Díjat a Déri Múzeum Munkácsy-termében, ahol újra együtt látható Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája.

- hirdetés -

Az elismerést Váradi Judit zongoraművész, valamint Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője vehette át. Alkotói ösztöndíjban részesült Czövek Judit folklórkutató, Éles Bulcsú grafikus, Kiss Árpádné palást- és paszománykészítő, L. Mikecz Ágnes etnográfus és Wrábel Erzsébet képző- és iparművész.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
3 milliárd forintért vette meg a kormány Munkácsy Golgotáját

A Munkácsy-teremben tartott ünnepségen Papp László polgármester emlékeztetett arra, hogy több mint százéves törekvést koronázott siker azzal, hogy a kormány a közelmúltban megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét, és így a festő mindhárom monumentális alkotása a magyar állam tulajdonába került.

Papp László a trilógiát a Nagytemplom és a Református Kollégium mellett Debrecen legfontosabb szimbólumának nevezte. A festményeknek helyet adó Munkácsy-teremről pedig úgy vélte: az évek során olyan „szakrális hellyé” vált, amely képes magával ragadni a látogatókat.

Az ünnepségen Pákh Imre, a festmény korábbi tulajdonosa hangsúlyozta: a Golgota 145 év után végre hazatalált és itt is marad. Úgy vélte: a Munkácsy-teremben együtt látható trilógiának össztársadalmi hatása van, a három festmény hitvallás a kereszténység és az európaiság mellett. Hozzátette, hogy a 3 milliárd forintos vételárral a Golgota lett a legdrágább Munkácsy-festmény.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.