Papageno Radio
Blogok Debrecen Beethoven és a zenekari építkezés a fókuszban Debrecenben

Beethoven és a zenekari építkezés a fókuszban Debrecenben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Beethoven valamennyi szimfóniáját felvonultató sorozat első hangversenyével indult a Kodály Filharmónia Debrecen új évada szeptember 17-én. A zeneszerző-óriás életműve az egész szezont meghatározza, miután 2020-ban lesz születésének 250. évfordulója – jelentette be a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője.

Somogyi-Tóth Dániel elmondta, hogy Kollár Imre személyében új vezető karmester érkezik a Kodály Filharmonikusokhoz, akivel együtt elmélyült zenekarépítő munka elé néznek. Kollár Imre felidézte, hogy 1994-től 12 emlékezetes éven át volt a zenekar vezető karmestere és sosem szakadt meg a kapcsolata a zenekarral. A két karmester szerint az elmúlt években olyan fejlődésen ment keresztül az együttes, amelynek köszönhetően minden esély megvan egy nemzetközi mércével is jelentős léptékváltásra. Beethoven-szimfóniákkal kezdik meg a közös szakmai munkát, és az építkezés érdekében emlékévtől függetlenül ezt tennék – tették hozzá.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere visszaemlékezett az augusztus végén megtartott nagy sikerű Klasszikusok Éjszakájára, melynek közel 10 ezer látogatója volt:

Ide kapcsolódik:
Közel tízezer látogatója volt a Klasszikusok Éjszakája koncertjeinek

– Az egész estés klasszikus zenei programsorozatból hagyományt szeretnénk teremteni, Karneváli Hét nem múlhat el anélkül, hogy ne lépnének fel a Kodály Filharmónia együttesei. Az intézmény működését méltatva elmondta: az intézményben komoly szakmai munka folyik, melynek eredményeképpen évadról-évadra jelentősen növekszik a bérletesek és nézők száma, szép és sikeres hazai és nemzetközi fellépéseket teljesítenek az együttesek. Kiemelte, hogy a zenekar helyzete megszilárdult, eljött az építkezés ideje, hiszen bérek rendezésével megszűnt az elvándorlás, számos új fiatal muzsikus is érkezett a zenekarhoz. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy az új önkormányzati ciklusban felépül a filharmonikusoknak és énekkarnak otthont adó új zenei központ és koncertterem Debrecenben, és a város mély zenei hagyományainak tovább éltetéseként a nemzetközi Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny mellett 2021-től rangos nemzetközi hangszeres versenyek megrendezését is tervezik.

Ide kapcsolódik:
Ezért érdemes ott lenni az idei Orosz Zenei Fesztiválon

Szabó Sipos Máté, a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagya a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a debreceni énekkar már javában benne van a munkában, hiszen több koncertre készülnek egyszerre. Az Orosz Zenei Fesztiválon Csajkovszkij Vesperását éneklik Debrecenben és Budapesten, a Szent István Bazilikában. A cappella sorozatuk első darabja a Tangó! lesz szeptember 24-én. A Müpában több alkalommal is fellépnek, a Beethoven-év alkalmából pedig Németországban lesz hangversenyek közreműködője a kórus.

Promóció

Stream és színház

X
X