Papageno Radio
Blogok Debrecen Főzött már Domingónak és Webbernek is – Kovács Lázár lesz a Kodály...

Főzött már Domingónak és Webbernek is – Kovács Lázár lesz a Kodály Filharmonikusok báljának séfje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kovács Lázár séf, a hazai gasztronómiai műsorok úttörője, food stylist, komoly vendéglátóipari beruházások szakmai tanácsadója. A kunszentmártoni nagymamai konyhából „indult”, a washingtoni magyar nagykövetség séfjeként vacsoraestjeiről és főzőbemutatóiról az amerikai sajtó is elismerően cikkezett. A Kodály Filharmonikusok Debrecen idei szimfonikus bálja séfjének kérte fel őt.

– Február 1-jén Debrecenben főz a Kodály Filharmónia Debrecen által szervezett szimfonikus bálon. Milyen különlegességet kóstolhatnak meg az est vendégei?

– Nem árulok el talán nagy titkot azzal, hogy a vendégeket különleges ízű és formájú falatkákkal fogjuk fogadni. Jómagam és a Hotel Lycium konyhája pedig olyan ételeket fog kreálni a báli menüsorban, melyek vagy megjelenésükben, vagy ízvilágukban egy picit különlegessé teszik az esti étkezést. A hagyományos ízek mellett megjelenik a fűszeres ázsiai konyha is. A fő attrakció egy báli ruhában sült fűszeres sertéstarja lesz, mely étel méltatását Kautzky Armand színművész előadásában hallgathatja meg a nagyközönség, jómagam pedig az étel szervírozásában veszek részt.

Ide kapcsolódik:
Zenei zsenije beárnyékolta gasztronómiai tehetségét - Ilyen volt Gioachino Rossini konyhája

– Jár időnként a városban? Mennyire ismeri a cívis konyhát?

– A várost nagyon kedvelem, majdnem minden évben vendége is vagyok. Határozottan szeretem Debrecen ízeit. Egy jó barátom, Pataky Péter séf ismertetett meg elsőként az itteni finom ízekkel.

– Életrajzából tudjuk, hogy a kunszentmártoni nagyszülői házban, a magyar konyha alapjait megismerve döntötte el, szakács lesz. Mit jelentenek az onnan hozott alapok?

– Mai napig igyekszem minden fogásomba becsempészni a vidék, az Alföld ízeit. Ezek, melyek gyermekkorom ízvilágát jelentik, még most is meghatározók és azok is maradnak.

– A hazai gasztronómiai műsorok úttörője, melyek népszerűsége jó húsz éve töretlen. Sőt önt nevezték először séfnek a magyar televíziózás történetében. Miben rejlik a gasztroműsorok titka?

– Minden ember szeret enni-inni. Ezért a gasztronómiai csatornák, vagy az ezzel a témával foglalkozó műsorok valóban nagyon népszerűek nemcsak nálunk, hanem a világban is. Én és lelkes csapatom a Lázár Chef Facebook-oldalon és a Youtube-csatornámon is azon dolgozunk, hogy minél több tapasztalatot és tudást át tudjunk adni az oldalak olvasóinak, nézőinek. A videóreceptek nagyon népszerűek, segítségükkel gyorsan, még akár bonyolult ételek elkészítését is könnyű elsajátítani. Ezt szeretik az emberek, mert maguknak és másoknak is örömöt szerezhetnek vele.

Ide kapcsolódik:
Sütemény szerelemből és fagylalt szeretetből - magyar muzsikusok és a gasztronómia

– Bálokkal kapcsolatban van tapasztalata?

– A bálok nagyon jó és fontos társadalmi események. Alkalmat adnak a laza hangulatú társas együttlétekhez, és szerves részüket képezi az együtt evés rítusa is. Kíváncsian várom a debreceni bálozók visszajelzéseit majd a mostani estélyen kóstoltakról.

– Televíziós karrierje előtt, mellett éttermeket üzemeltet. Melyik típusú munkát szereti inkább?

– Mind a két munkát nagyon kedvelem, mert szeretem az embereket élményekhez juttatni, legyen szó akár konkrétan a hasukról vagy a szemükről.

Ide kapcsolódik:
„Az ember az, amit megeszik?” – Az érzékszervek és a gasztronómia kultúrtörténetéről

– Főzött már Placido Domingónak és Andrew Lloyd Webbernek is. Milyen ételeket kóstolhattak, és hol került sor e zenei hírességek vendégül látására?

– Amikor a Washingtoni Magyar Nagykövetség séfjeként dolgoztam, volt alkalmam főzni számukra is. Mind a két művész nagyon szerette a paprikás csirkét galuskával. Többször is betértek hozzánk a követségre mindenfajta ürüggyel, aztán a végén kiderült, hogy csak a paprikás csirkéből szerettek volna még egyszer fogyasztani.

– Hogy áll a komolyzenével?

– Nagyon szeretek komolyzenét hallgatni. Kikapcsol és megnyugtat, főzés közben pedig inspirál.

Promóció

X
X