Papageno Radio
Blogok Debrecen Beethoven C-dúr zongoraversenyét közvetítjük online

Beethoven C-dúr zongoraversenyét közvetítjük online

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Kodály Filharmónia Debrecen közös koncertfilm-sorozatában ezúttal Beethoven C-dúr zongoraversenyét vetítjük május 5-én 19:30-tól. A szólót az est karmestere, Somogyi-Tóth Dániel játssza.

Beethoven 1796-97-ben komponált, hivatalosan ugyan első, valójában azonban – a kiadatlan Esz-dúr versenyművet és a korábban komponált B-dúrt is számolva – harmadik, C-dúr zongoraversenye a műfajban hivatalosan először próbálkozó, alapvetően még a kortársak – tulajdonképp Mozart – hatása alatt álló fiatal szerző zsenijét példázza.

Ugyan valamennyi későbbi, jellegzetes beethoveni jegy, fordulat már kihallható e mű első két tételéből, ugyanakkor a záró, virtuóz, felettébb technikás rondo még alaposan merít a Viotti-hegedűversenyek, s ezen keresztül a Mozart-zongoraversenyek szerkezeti megoldásaiból, valamint a Haydn és Mozart által is gazdagon alkalmazott népzenei hagyományokból.

Belső rövid kadenciák, izgalmas részletek, könnyű kézzel jó helyre beillesztett tréfák: a fiatal Beethoven kezdeti, de már itt teljes értékű játéka ez.

Beethoven: C-dúr zongoraverseny ajánló

#hallgassklasszikust #hallgassukegyütt #beethovenMájus 5-én Beethoven C-dúr zongoraversenye hangzik fel a Papageno Live sorozatban. Előadják a Kodály Filharmonikusok, zongorán szólót játszik és vezényel Somogyi-Tóth Dániel. Ki várja már? 🙂

Közzétette: Kodály Filharmónia Debrecen – 2020. május 2., szombat

A Kodály Filharmonikusok Debrecen koncertfelvétele 2018. április 17-én készült, a Kölcsey Központ Nagytermében. Szólót játszik, és egyben az est karmestere: Somogyi-Tóth Dániel.

Promóció

X
X