Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Tizenhét éves magyar zongorista nyeri sorra a nemzetközi versenyeket

Tizenhét éves magyar zongorista nyeri sorra a nemzetközi versenyeket

Ilisz Dominik, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának előkészítő tagozatosa még csak tizenhét éves, de már számos nemzetközi versenyen ismerték el a tehetségét, Spanyolországban, Brassóban vagy Moszkva után legutóbb Temesváron.

- hirdetés -

„Dominik tehetsége különleges.

- hirdetés -

Korosztályában az átlag szintnek a többszörösét tudja nyújtani hangszertechnikai szempontból.

A magasabb szintű teljesítményt lehetővé tévő zenei gondolkodás színvonalában is jóval meghaladja kortársait.” – árulta el tanítványáról Duffek Mihály, a kar oktatója. „Nagyon hatékonyan tud együttműködni, fél mondatokból is értjük egymást. Pontosan tudja és érzi azt, hogy mit jelent egy produkció utáni kritika, és meglehetősen nagy intelligenciával képes az abból eredő tapasztalatokat hasznosítani.”

Ilisz Dominik öt éve tanul a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (ZK) előkészítő tagozatán. A kar oktatója, Duffek Mihály szerint nagyon ritkán van ilyen képességű tanítvány a ZK-n.

Ide kapcsolódik:
Duffek Mihály életművét ismerte el a Debreceni Egyetem

„Azonnal, sokszor gyakorlás nélkül tökéletesen reagál egy-egy kérésemre. Messze a szakmai feladatokon túl olyan pedagógiai jelenlétre van szükség mellette, amely garantálhatja az egészséges, reális önértékelést és minden sikerre, győzelemre alapot adhat. A hazai zenei felvételi jelentkezéseket tekintve általában a Zeneakadémia van az első helyen, azt követi a ZK, így a legjobbak többsége a fővárosban tanul. Ezért is ritkán kerül hozzánk ilyen kiemelkedő talentum” – összegezte a szakember.

Az oktató szorosan együttműködik Dominik nagyváradi tanárával, Jámbor Fekete Erzsébettel. Ketten együtt olyan pluszt igyekeznek hozzátenni a fiú felkészítéséhez, hogy Dominik fejlődése folyamatos és harmonikus legyen.

Dominik április közepén a temesvári Országos Zenei Versenyt nyerte meg, illetve egyedüliként a zsűri különdíjjal is jutalmazta. Januárban a spanyolországi online Liszt Ferenc zongoraversenyen ért el első helyezést. Ezt megelőzően a brassói zenei fesztiválon lett fődíjas, ahogy Krajovában is. A lengyelországi nemzetközi hangszeres versenyen és tavaly Moszkvában második díjat vehetett át. A versenyek mellett érkeznek felkérései önálló estekre is. Játszott a Bukaresti Ateneumban és a Nagyváradi Filharmóniával is szerepelt nyilvános hangversenyen.

Ilisz Dominik kisgyermekkora óta vonzódik a zenéhez,

elsőre beleszeretett a zongorába, nem is próbált más hangszert.

„Nincs bennem teljesítménykényszer, amikor zongorázom – megnyugtat, kikapcsol. Nincs egyszerű darab sem, minden mű egy külön kihívás” – meséli, hozzátéve: akkor tud jól játszani, ha képes azonosulni az adott zeneszerzővel és a stílusával. „Pár éve tanultam egy Beethoven-darabot, elsőre nem tudtam, hogy mit kezdjek vele, de a tanár úr megértette velem, milyen Beethoven zenéje, hogyan kell előadni a műveit. Fontos, hogy megszeressem a zeneszerzőt és a stílust is, így könnyeben el tudom játszani az adott művet.

„A járványhelyzetben nagyon megváltoztak a versenykörülmények, nagyon furcsa úgy részt venni ezeken, hogy előre felveszek

valamit és beküldöm valahova. Megvannak az előnyei is, de nem ugyanaz, mint színpadon lenni és a közönségnek játszani” – mondta a jelenlegi helyzet nehézségeiről.

Ilisz Dominik célja, hogy Bécsben, vagy a budapesti Zeneakadémián tanuljon, és minél többet koncertezzen itthon és külföldön is. Legközelebb Bosznia-Hercegovinában, a Rachmaninoff Nemzetközi Online Zongora Versenyen vesz részt.

(via unideb.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.