Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Rendhagyó módon érkezik az idei DESZK@ Digital, a kortárs magyar drámák fesztiválja

Rendhagyó módon érkezik az idei DESZK@ Digital, a kortárs magyar drámák fesztiválja

Megnyitotta kapuit a Csokonai Színház. A pandémiára reflektáló Hamlet május 10-i előadása után, hamarosan a teátrum belső terei is látogathatók. Május 26-án rajtol a DESZK@ Digital, a kortárs magyar drámákat felvonultató fesztivál rendhagyó változata.

- hirdetés -

Különös időszakot tudhatunk magunk mögött, ezért a Csokonai Színház rendhagyó módon rendezi meg az idei Deszka Fesztivált. Olyan színházi produkciókkal találkozhat a közönség, amelyek digitális platformra készültek vagy adaptálódtak.

- hirdetés -

Nem színházi közvetítéseket, felvételeket válogattak a szervezők egy csokorba, hanem olyan előadásokat, amelyek különböző módokon járják be a digitális és az online tér adta kreatív lehetőségeket.

A fokozatos és óvatos nyitásnak köszönhetően már nem szorulunk teljesen az online térbe: a digitális produkciókat óriás kivetítőkön nézhetik meg az érdeklődők a Nagyerdei Stadion füvén. A kertmozik mintájára a szervezők kertszínházba hívják a DESZKA rajongóit, babzsákokra, székekre, plédekre telepedve, a társulatok személyes jelenléte nélkül teremtve színházi miliőt a szabad ég alatt. A programok után a szakmai beszélgetéseken lehetőség nyílik megvitatni a látott előadásokat – alkotók, kollégák, nézők együtt − úgy, mint régen.

Két élő produkciónak ad teret az idei fesztivál: az előadások sora Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul május 26-án, majd a Csokonai Színház Hamletjével folytatódik ugyanazon a napon. Tóth Kinga vizuális és hangköltő, író, performer számos nyugat-európai kulturális díj nyertese. Impulzív előadásai szinte minden érzékünkre hatnak, szövegei nemcsak megszólalnak, de láthatóvá is válnak.

Ide kapcsolódik:
Apró lépésekből épülő ökoszisztéma – beszélgetés Gemza Péterrel

A rendhagyó DESZKÁ-ra, a digitális produkciók között meghívást kapott az Örkény István Színház Kiváló dolgozók című előadása, amelyben a társadalom elhanyagolt szegmensének emberei beszélnek a munkájukról olyan bámulatos természetességgel, mintha nem is a színpadon lennének. Az egyik méltatás szerint „tanúi lehettünk egy jó találkozásnak, nemcsak civilek és színészek közt, hanem a független szcéna és a mainstream közt is, igazi win-win helyzet, remek előadás”.

A Trafó produkciójában (Levél Anyámhoz) Fekete Ádám író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel, e-mail fiókjába enged betekintést, intim, bensőséges módon mutatja be az anya-fiú, anya-gyermek, alkotó-alkotás univerzális viszonyait. A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása Balogh Attila és Benedek Zsolt azonos című drámájából kiindulva az Y generáció problémáit tematizálja, különös hangsúlyt fektetve a virtualitás és a valóság problémáira, míg a k2 Színház abszurd és melankolikus bemutatója, a Búcsúkoncert Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A DESZKA szakmai programjának fontos pillére a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett, Nyílt Fórum elnevezésű drámafejlesztési program. A fiatal, pályakezdő drámaírók fejlesztés alatt álló friss szövegei itt találkoznak először színészekkel és a közönséggel is. A Nyílt Fórum keretében hat fiatal kortárs magyar drámaírót lát vendégül a DESZK@ Digital: Bognár Pétert, Dóka Pétert, Lesi Zoltánt, Maros Andrást, O. Horváth Sárit és Szilágyi Eszter Annát.

„Fekete Ádám influencer-csatornája a legjobb dolog, ami mostanában a magyar Youtube-bal történt” − olvasható a Revizor kritikai portál egyik írásában. A DESZK@ Digital résztvevői bepillantást nyerhetnek Fekete Ádám Tajgetosz-showjába, amely nem csak abszurditásával, hanem őszinteségével is hat. A  videósorozatban a rendező-színész-dramaturg-költő filozofál az élet abszurditásáról, lustaságról, álhírekről, kommentkultúráról.

A fesztivál május 27-e és 29-e között minden este szakmai beszélgetéssel zárul a Nagyerdei Stadionban.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!