Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Debrecen pályázik az UNESCO Irodalom Városa címére

Debrecen pályázik az UNESCO Irodalom Városa címére

Debrecen az „irodalom, mint gyógyír” témával indul az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO Irodalom Városa címének pályázatán – jelentette be a város polgármestere szimbolikus helyszínen, A Református Kollégium Nagykönyvtárában tartott sajtótájékoztatón.

- hirdetés -

A pályázat középpontjában az “irodalom mint gyógyír” gondolat áll. Debrecen művelődéstörténetéhez, kulturális értékeihez komoly hátteret adhat, ha sikeres lesz a pályázat – mondta Papp László.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Budapest is pályázik a 2023-as Világ Könyvfővárosa címre

Az irodalom fontos része a könyvnyomtatás kultúrája, Debrecen szerepe ezen a téren is jelentős:

a városban jogfolytonosan 460 éve működik az ország egyik legnagyobb nyomdája, az Alföldi Nyomda, amely a hazai irodalmi művek 80 százalékát állítja elő.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere, a pályázat kezdeményezője hozzátette: az Irodalom Városa hálózatnak jelenleg 29 tagja van Új-Zélandtól az Egyesült Államokig. Kelet-Európában Prága, Krakkó, Wroclaw és Ljubljana viselheti a címet.

Az UNESCO 2004-ben azzal a céllal hozta létre a Kreatív Városok Hálózatát, hogy világszerte támogassa a nemzetközi együttműködéseket. A tagvárosok hét kreatív terület egyikét képviselik: Budapest például 2015 óta a dizájn, Veszprém 2019 óta a zene kreatív városa, harmadikként Debrecen szeretne csatlakozni a hálózathoz az irodalom kreatív városaként – vázolta a hátteret a polgármester.

„A debreceni pályázattal a magyar irodalom kaput nyit a világra” – mondta Pósán László országgyűlési képviselő, a parlament kulturális bizottságának elnöke a magyar nyelv egyedülállóságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy csak magyarul lehet rímes és időmértékes verseket is írni.

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtár
A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára – forrás: MTI

Sikeres pályázat esetén Debrecen a magyar irodalmat más kultúrák felé közvetítheti, már önmagában a pályázati anyag megalkotása megmutatja a város kultúrájának sokszínűségét – mondta, hozzátéve, hogy a Méliusz Juhász Péter könyvtár, a Debreceni Egyetem, a Debreceni Református Kollégium, a Csokonai Színház és a Debreceni Irodalom Házán keresztül a Déri Múzeum is közreműködött a folyamatban, de további több mint két tucat városi szervezet, oktatási intézmények, egyházak, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, alkotóközösségek és művészek kapcsolódtak be a közös gondolkodásba, sőt, még a nagyváradi Újvárad folyóirat is hozzátett a pályázathoz.

Debrecen kötelezettséget vállal, hogy együttműködik afrikai kultúrákkal és az itt élő afrikai közösségekkel, összhangban az ENSZ agendájával – mondta el Kovács Béla Lóránt, a pályázatért felelős Méliusz Juhász Péter könyvtár igazgatója. Emellett a pályázat sajátossága, hogy az egészséges jólétet helyezi a középpontba.

„Ahogy a pályázatunk fogalmaz: az irodalom gyógyír, balzsamír tud lenni.

A pandémia mindannyiunkat megviselt mentálisan is, a művészetek és azon belül az irodalom pedig alkalmas arra, hogy lelki sebeket gyógyítson” – fogalmazott Kovács Béla Lóránt.

A pályázat benyújtásának határideje június 30., az UNESCO október végén jelenti be az eredményt – hangzott el a tájékoztatón.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!