Papageno Radio
Blogok Debrecen Így ünnepelték Vásáry Tamás születésnapját Debrecenben

Így ünnepelték Vásáry Tamás születésnapját Debrecenben

Vásáry Tamás világhírű zongoraművész, karmester az egyik legfontosabb feladatának a fiatal zenészek zenekarrá kovácsolását tartja, ezért is szívügye a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar felkészítése az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának zárókoncertjeire.

„Vallom, hogy az együtt muzsikálást tanulni kell. Egy zenésznek szavakkal is mindent el tudok magyarázni, úgy hogy a végeredmény tökéletes legyen. A fiatalok zenekarrá kovácsolásában az a legnagyobb kihívás, hogy meg kell őket tanítani arra, hogy egyszerre figyeljenek a kottára és a karmesterre, sőt együtt kell lélegezniük, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Eddig, ez úgy érzem mindig sikerült, hiszen a közönség minden alkalommal állva tapsolt az elmúlt évek világzenekari koncertjein” – nyilatkozott a 88. születésnapját ünneplő Vásáry Tamás.

A karmestert a minden évben megújuló világzenekar az augusztus 11-ei összpróbán köszöntötte fel, majd kollégái, barátai körében, gyermekkora legkedvesebb helyszínén, a zeleméri Baltazár Dezső Kúriában ünnepeltek, melyet a karmester nagyapja, Baltazár Dezső református püspök építtetett.

„Hatalmas meglepetés volt számomra, hogy titokban erre a mesebeli helyszínre szervezték a születésnapomat. Ez egy olyan hely nekem – távol a világ zajától –, mintha egy másik bolygón lennék, ahol mindig béke és nyugalom fogad. Gyermekkorom legboldogabb éveit itt töltöttem. Amikor emigrációban voltam mindig honvágy fogott el, ha a kastélyra és az azt körülvevő gyönyörű környezetre gondoltam – mesélt emlékeiről a karmester.

Vásáry Tamás kollégák, barátok körében a kúrián – fotó: YMSA

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 2021. augusztus 5-18. között 20. alkalommal ad helyet az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának, melyen szakgimnáziumi növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal zenetanárok vehetnek részt. A 16 nemzet fiataljait vonzó rendezvény része a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar zenekari kurzusa Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányításával.

Az augusztus 5-15. között zajló próbaidőszak alatt a koncertek műsorát szólampróbákon, valamint Vásáry Tamás vezényletével zenekari összpróbákon tanulja meg az együttes. Betanító karmester Bolyky Zoltán és Daru Andrea. A rendezvény zárásaként a zenekar három hazai helyszínen lép fel. Augusztus 16-án a Pesti Vigadó Dísztermében jótékonysági koncertet adnak, majd két ingyenes koncertet: augusztus 17-én Debrecenben a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, melyre a Kölcsey Központ pénztárában lehet regisztrálni, illetve augusztus 18-án a Hősök terén, amelyet Európa minden országába streamelnek.

Műsor:

 

Edvard Grieg: Peer Gynt I. szvit Op. 46
Kodály Zoltán: Háry János szvit

vezényel: Bolyky Zoltán

 

Ludwig van Beethoven: VII. szimfónia (A-dúr, Op.92)

vezényel: Vásáry Tamás

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!