Papageno Radio
Blogok Debreceni Ünnepi Játékok Boncsér Gergely: „Hobbiból kezdtem el a dalokkal foglalkozni"

Boncsér Gergely: „Hobbiból kezdtem el a dalokkal foglalkozni”

A Debreceni Ünnepi Játékok egyik fontos fellépője lesz Boncsér Gergely, aki egy saját dalprodukcióval (augusztus 14-én), illetve a Bánk bánban (augusztus 17-én), Ottó szerepében járul hozzá a fesztivál sikeréhez. A két produkcióról, azokkal kapcsolatos saját élményeiről beszélgettünk.

– Hamarosan saját dalesten lép fel, hogyan jött egy ilyen tematikus koncert ötlete?

– Amikor ránk tört a pandémia, eleinte örültem a pihenésnek, de nem tudtam munka nélkül megmaradni. Ekkor arra gondoltam, előveszem a dal műfaját, amellyel mindig is szerettem volna foglalkozni, de soha nem volt rá elég időm. Beleástam magam, kiválasztottam a kedvenceket. Emellett mindig is szívügyem volt, hogy magyarul is énekeljek. Sokat jártam vidékre, például kis templomi koncerteket adni, és azt vettem észre, hogy a közönség nagyon hálás, amikor az anyanyelvünkön énekelek. Emiatt, illetve az anyanyelv iránti szeretetből, tiszteletből döntöttem tehát úgy, hogy a dalokat magyarul fogom előadni.

– Milyen forrásokból dolgozott?

– Závodszky Zoltán és Szabó Miklós a Magyar Állami Operaház tenoristáiként prozódiailag és az előadó szempontjából is kiváló fordításokat készítettek. A koncerttel az ő emlékük előtt is tisztelegni szeretnék. Azokhoz a művekhez, amikhez nem állt rendelkezésre magyar szöveg, kedves barátomat Csákovics Lajost kértem, hogy készítsen fordítást. Az Opera repertoárján az ő nevéhez fűződik a 2014-ben bemutatott Dzsamiléjéhez (Ravel) készített librettó. Ezeken a dalokon együtt dolgoztunk, így egy kicsit közös munkaként tekintek rájuk. Érdekes, hogy mindez hobbinak indult a pandémia alatt, most pedig önálló est lesz belőle a Debreceni Ünnepi Játékokon.

– Hogyan került kapcsolatba a Debreceni Ünnepi Játékokkal?

Vadász Dániellel, az Operettissima és a Coopera vezetőjével régóta jó barátságot ápolunk. 2009-ben az Operettszínházban kollégák voltunk, az évek során pedig a barátságunk megerősödött. Énekesként is nagyra becsültem, most pedig nagy tisztelettel nézek az általa megvalósított kulturális munkára. Menedzserként, producerként sokat tesz a magyar kultúráért, annak pedig kifejezetten örülök, hogy ezt most az MMA egy díjjal is elismerte. Meséltem Dánielnek a dalprojektemről, aki pedig felkért, hogy vegyek részt a Schubertiada című koncerten. Természetesen most is lesz Schubert, de mivel a kedvenceimből válogattam, ezért Schumann, Verdi, Puccini művei, illetve még két olasz dal is elhangzik.

– Hogyan épül majd fel a koncert?

– Barátomat, Hábetler Andrást, a standup-opera jellegű koncertekről ismert FareMido társulat vezetőjét kértem fel, hogy legyen az est műsorvezetője. Énekelni ezúttal nem fog, de el fogja szavalni két kedvenc versét. A zongorakísérő dr. Bartal László lesz, a Magyar Állami Operaház vezénylő korrepetitora, akire nem véletlenül esett a választásom, hiszem tizenkét éve tudhatom mentoromnak.

– A fesztivál keretében néhány nappal később Ottó szerepét alakítja Erkel Bánk bánjában? Milyen a viszonya a szerephez?

– Ottó az első szerepeim között volt az Operában, 2010 körül énekeltem. Tavaly, a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bánban énekelhettem újra a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ami így egyfajta visszatérés volt számomra, de mivel annak idején zöldfülű voltam, és el voltam foglalva a saját aggodalmaimmal, így nem igazán kerültem közel az opera egészéhez. Az igazi megismerés tehát csak most jött el, azt mondhatom, hogy reveláció volt számomra a darab mind irodalmilag, mind zeneileg. Katona drámája és Erkel operája is igazi remekmű. Nagyon örülök, hogy Debrecenben is be tudjuk mutatni.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!