Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Esterházy Újra a klasszikus zenéé a főszerep az Esterházy-kastélyban

Újra a klasszikus zenéé a főszerep az Esterházy-kastélyban

Az idén immár hetedik alkalommal megrendezett Classic.Esterházy sorozat íve a bécsi klasszikát a kismartoni kastélyban megalapozó komponista, Joseph Haydn műveitől kortárs darabok bemutatásáig, napjaink fiatal, feltörekvő, tehetséges zenészeinek színpadra lépésétől a mesterkurzusokig terjed. Az április 22-től egészen az év végéig tartó koncertsorozat szervezőinek nem titkolt célja, hogy az egykor a zenei élet középpontjának számító Esterházy-kastély mai programjai is a nemzetközi élvonalhoz tartozzanak.

- hirdetés -

Marlis Petersen fotó: Y. Mavropoulos

- hirdetés -

Marlis Petersen szoprán énekesnő, az április nyitókoncert szólistája már harmadszor vendége a classic.Esterházy koncertsorozatnak. Korunk egyik legkarakteresebb karmesteréhez, Marc Minkowskihoz különösen közel áll Haydn, ez visszaköszön a koncertprogram összeállításában is.

A májusi első koncert alkalmával Nicolas Altstaedt Haydn hatvanas években, Csehországban megtalált, C-dúr csellóversenyét szólaltja meg, amit ugyancsak Haydn, 1792-ben bemutatott 97. szimfóniája követ. Pár nappal később pedig Piotr Anderszewski előadásában két zongoraverseny csendül fel. Mozart minden zongoraversenyét – így a C-dúr zongoraversenyt is –magának, vagy zenéhez értőknek írta, ezért nem hallhatta életében a nagyközönség. Beethoven nagyjából tíz évvel később született C-dúr zongoraversenye viszont ünnepélyes monumentalitással és humoros ötletek sorával tűnik ki, a billentyűk ifjú bonni ördögének igazi virtuóz darabja.

Nicolas Atstaedt fotó: Marco Borggreve

Júniusban a kanadai Rolston String Quartet a nagy tekintélynek örvendő Banffi Nemzetközi Vonósnégyes Verseny tavalyi győzteseként érkezik Kismartonba. A vonósnégyes 2017 januárjában és februárban turnézott először Európában, de Ausztriában ezzel a koncerttel debütálnak. A holland karmester, orgona- és csembalóművész, Ton Koopman a historikus előadói gyakorlat egyik legjelentősebb képviselője, aki a Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiájának nagyszerű, fiatal művészeivel lép fel a nyár első hónapjában.

Fazil Say fotó: Marco Borggreve

A nyár további része két piknikkoncertet is ígér Fazil Say és a Camerata Salzburg valamint Sharon Kam és a Haydn Filharmónia közreműködésével. A sorozatot pedig a már megszokott karácsonyi gála zárja majd decemberben.

Előző cikkA lépéseken túl
Következő cikkTéli rege

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!