Papageno Radio
Blogok Esterházy Vizsgálják az eszterházai operaház rekonstrukciójának lehetőségeit

Vizsgálják az eszterházai operaház rekonstrukciójának lehetőségeit

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Folytatódik a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély rekonstrukciója, az egykori eszterházai operaház újjáépítési lehetőségének vizsgálatára pedig bizottság jön létre.

A testület feladata lesz a fertőd-eszterházai operajátszás történeti, művészeti, szakmai feltételeinek, az operaház újjáépítése (felépítése, rekonstruálása) lehetőségének, a visszaépítés alternatíváinak vizsgálata, valamint a ma is álló, illetve működő 17-18. századi udvari színházak 21. századi működésének, fenntartási és üzemeltetési költségeinek, műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai kérdéseinek áttekintése, megismerése, emellett az előzetes költségbecslések, ütemezésük elkészítése.

Az Esterházy-kastély fejlesztésében a 2017-es feladatok ellátására 737,3 millió forintot fordítanak az idei központi költségvetés Miniszterelnökség fejezetének javára, a 2018-as teendőkre 869,4 milliónak kell rendelkezésre állnia a jövő évi büdzsében – olvasható a Magyar Közlönyben.

Eszterháza világhíres zenei életének legfőbb színhelye a déli nagy park nyugati részén álló operaház volt. Az első, 1768-ban elkészült épületet Haydn egyik művével, a Lo speziale (A patikus) című operával nyitották meg. Ez az operaház 1779-ben szerencsétlen módon tűz martalékává vált, de a herceg két év alatt teljesen újjáépítette. Az 1780-ra elkészült új operaház szintén Haydn-művel, a La fedeltá Premiata-val (A hűség jutalma) nyílt meg. A minden kényelemmel ellátott, a kor egyik legmodernebb technikájával felszerelt színházépületet az 1784-ből ránk maradt leírás így örökítette meg:

„Az előcsarnokból kétoldalt kovácsoltvas korláttal díszített kettős lépcsőfeljáró vezetett az emeleti páholyokhoz és a karzatra. A páholyok közelében heverőkkel, tükrökkel, órákkal, porcelánokkal, különféle használati és dísztárgyakkal gazdagon berendezett szobák álltak a vendégek rendelkezésére. A hercegi család és az előkelőbb vendégek az emeleti páholyokból és a galériákból nézték az előadásokat. A nézőtéren a díszpáholyokon kívül 400 férőhely volt. A nézőteret négy nagy cserépkályha melegítette, melyet kívülről fűtöttek.”

Ma már a második operaház sem áll, 19. századi pusztulása után helyét park és különböző kisebb épületek foglalták el.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X