Papageno Radio
Blogok Esterházy Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban a Herbstgold Fesztiválon

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban a Herbstgold Fesztiválon

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.

Minden ami él és mozog, állandó változásban van. A 2021-es HERBSTGOLD Fesztivál mottója Kismartonban: Metamorfózisok. Idén először, veszi át a művészeti vezetést Julian Rachlin hegedűművész és nem kevesebb, mint 16 előadással jelentkezik az opera, a dalest, a színház, a nagyzenekar és a kamarazene, a jazz, a balkáni- és roma hangok valamint a filmművészetek területéről.

A HERBSTGOLD  Fesztivál a zene területén végbement forradalmakat tematizálja, Haydn mestertől Richard Strauss-on keresztül egészen napjaink zenééig olyan világhírű művészek és zenekarok segítségével hív felfedezőútra mint Klaus Maria Brandauer, Yuja Wang, Daniel Harding, Aida Garifullina, Mischa Maisky, Nicolas Altstaedt, Tony Lakatos, a Mahler Chamber Orchestra, a Bécsi Szimfonikusok, a Besh O Drom és végül, de nem utolsó sorban, Julian Rachlin. A kulináris élvezetekről sem kell lemondani a Fesztivál alatt: a Pan’ O Gusto keretében a Pannon-régió ínyencségeit lehet kóstolgatni. A Fesztivált természetesen a pandémiára vonatkozó, aktuálisan érvényes biztonsági intézkedések betartásával rendezik meg.

Julian Rachlin művészeti vezető a nemzetközi zenei élet gazdagságát és sokszínűségét szeretné viszontlátni a HERBSTGOLD Fesztiválon, célja, hogy a zenei fesztiválok között kis ékszerdobozként tekintsenek erre a rendezvénysorozatra „Ha a fesztivál szót hallom, akkor színes kavalkádot látok magam előtt” – nyilatkozza Rachlin.

„Ebben a szellemben szerveztük a 2021-es HERBSTGOLD Fesztivált is. A klasszikus zene mellett, a jazz, a világzene, a színház, a filmművészet, a képzőművészet és a gasztronómia forrnak eggyé, így jön létre az összművészeti alkotás.”

A tény, hogy a Fesztivált Haydn egykori alkotóhelyén, a különleges atmoszférájú kismartoni Esterházy-kastélyban rendezik meg, szintén befolyásolja a programszerkezetet: „A Fesztivál zenei programjában továbbra is nagy hangsúlyt helyezünk a zene több területét forradalmasító Joseph Haydn életművére. Ezt a tényt már csak zenetörténeti szempontból is szeretnénk mindig szem előtt tartani a programterv kialakításakor.“ – nyilatkozta Rachlin. Napjaink zenéje sem marad alul a mesterrel szemben, hiszen a Janoska Ensemble olyan fellépők kíséretében mint Tony Lakatos, Giani Lincan és a Besh o DroM képviseli a jazz-t és a világzenét.

Ide kapcsolódik:
Julian Rachlin hegedűművész lesz a kismartoni HERBSTGOLD Fesztivál művészeti vezetője

Rachlin amellett, hogy több régi, jól bevált programelemet megtartott, nagy hangsúlyt szeretne fektetni a fiatal tehetségek felkarolására, ezért minden évben legalább egy fiatal vonósnégyest is be szeretne mutatni a közönségnek. 2021 őszén rögtön két fiatal együttes is lehetőséget kap: az Eurydice Quartet szeptember 16-án, majd 19-én vasárnap délelőtt debütál, szeptember 26-án pedig azt a Viano String Qartetet hallhatja a nagyközönség, akik 2019-ben elhozták Banff Nemzetközi Vonósnégyes Verseny első díját.

A nagy mester újabb operája, A patikus is színre kerül. Martin Traxl, az ORF Televízió kulturáért felelős vezetője ezúttal teljesen más szerepben, a darab rendezőjeként debütál. Virtuóz, meglepő, szórakoztató: a brilliáns Yuja Wang és a neves Mahler Chamber Orchestra zongora, kamaraegyüttes és zenekar eddig ismeretlen, magával ragadó oldalát mutatják be programjukkal, amin Haydn 31. D-dúr (Kürtszó) szimfóniája, Janáček Capriccio-ja, Sztravinszkij Oktett fúvóshangszerekre, valamint Sosztakovics: 2. (F-dúr) zongoraversenye csendül fel.

Idén a színházi darabok kedvelői sem maradnak parlagon, hiszen a Bécsi Pygmalion Színház művészei, Franz Theodor Csokor, egy ritkán látható, az 1918. november 3. című darabjával lépnek fel. A Fesztivál zárókoncertjén Beethoven Heiligenstadti végrendeletét a színészlegenda, Klaus Maria Brandauer olvassa fel. A koncerten felcsendül Beethoven B-dúr vonósnégyese két hegedűre, brácsára és csellóra, op. 130 valamint a Nagy fúga, op. 133.

A Fesztiválon belül minden évben megrendezett Pan’O Gusto kulináris napok az idén háromnapos programra oszlanak el: szeptember 18-án, 23-án és 25-én kényeztetik el finomságokkal és érdekes programokkal az érdeklődőket. Szeptember 18-án délután 17 órától este kilenc óráig sétáló borkóstoló a Selektion Vinotéka és a kastély közötti téren, 23-án a borkészítés történetével ismerkedhetnek a bormúzeum tereit bejárva, 25-én pedig a kastélypark pálmaházában, az Orangerie-ben igazi klubhangulatot teremtenek a jobbnál jobb DJ-k és a foodtruck-ok.

Egyes koncertek előtt a tudomány, a vallás és a gazdaság képviselőivel hangzanak el érdekesebbnél-érdekesebb beszélgetések aktuálpolitikai témákról. Az Esterházy-kastély előtti téren Ines Doujak és Martin Bischof műveiből álló „Ház átépítés alatt“ című installációt láthatja a nagyközönség. A két „HERBSTGOLD-művész” további műveit a Trafo-klikk. Az anyag történetei címmel a fesztivállal párhuzamosan a kismartoni Kunstverein kiállítótermében lehet megtekinteni.

Jegyek és további információk a herbstgold.at oldalon illetve a pan.event jegyirodában (Esterhazyplatz 4, 7000 Eisenstadt, nyitvatartás: H-P, 9:00 – 17:00 óra) illetve a [email protected] email-címen és a +43 2682 65 0 65 telefonszámon kaphatók.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!