Papageno Radio
Blogok Esterházy Vonósnégyesek tradíciója a Herbstgold Fesztiválon

Vonósnégyesek tradíciója a Herbstgold Fesztiválon

A kismartoni Herbstgold Fesztiválon kezdetek óta fontos szerep jut a fiatal vonósnégyeseknek. Ezt a hagyományt szeretné erősíteni Julian Rachlin hegedűművész, a fesztivál művészeti vezetője is, ezért az idén rögtön ketten is lehetőséget kapnak. Az Eurydice Quartet szeptember 16-án (Napfelkelte) egy iskolai előadáson, majd 19-én vasárnap délelőtt debütál, szeptember 26-án pedig azt a Viano Qartetet hallhatja a nagyközönség, akik 2019-ben elhozták Banff Nemzetközi Vonósnégyes Verseny első díját.

Hogyan máshogy lehetne nevezni, mint napfelkeltének, amikor egy vonósnégyes először mutatkozik be nyilvánosan? És honnan máshonnan kaphatná az együttes a nevét, mint Euridikéről, akit Orfeusz megment a túlvilágról, s visszavezet a napfénybe? S melyik darab illene ide jobban, mint Haydn Napfelkelte címet viselő vonósnégyese, az elsőhegedű elegánsan magasba ívelő gesztusával?

Amikor erre a koncertre sor kerül, az együttes már maga mögött tudhat egy egész éves intenzív tréninget – Peter Goetzelnél, a Bécsi Filharmonikusoknál egykoron évtizedeken keresztül játszó hegedűművésznél, aki kamarazenészként sokszor a brácsa szólamot veszi át. Az Eurydice Quartet az ő kiváló tapasztalatával felvértezve mutatkozik be, s a publikum ennek a metamorfózisnak eredményét élvezheti, rögtön három olyan művel, amelyek személyes áttöréseket prezentálnak: Schubert drámai c-moll vonósnégyese az érett vonósnégyesek sorát nyitja meg, Debussy egyetlen darabja e műfajban új hangzásvilágot teremt – Webern tanulmánya pedig óvatosan kaput nyit a modern zene világába.

Viano Qartetet - forrás: HERBSTGOLD Fesztivál
Viano Qartetet – forrás: HERBSTGOLD Fesztivál

A Viano String Quartet koncertje tavaly a pandémia miatt elmaradt, úgyhogy éppen ideje, hogy idén felléphessenek Kismartonban. Angolul a vonósnégyes minden hangszerének neve v betűvel kezdődik (violin, viola, violoncello), mondják a 2015-ben, Los Angelesben alapított fiatal együttes, az USA-ból és Kanadából származó tagjai.

Filozófiájuk kiegészül azzal a gondolattal, hogy a dallamot és harmóniákat játszó zongorához (piano) hasonlóan, a közös zenélés által szeretnének egy „hangtestté” válni, egy hangszerré összeolvadni: metamorfózis önmagában. A HERBSTGOLD Fesztiválon megmutatják, ahogy Dvořák utolsó, legszemélyesebb vonósnégyesében még egyszer táplálkozik amerikai tapasztalataiból, ahogy Bartók táncos kedvű 5. vonósnégyesében bolgár melódiákat és ritmusokat dolgoz fel hídformában – s ahogy a fiatal, Pulitzer-díjas Caroline Shaw a természetből származó fogalmak – moha, fűszál, víz és gyökerek – által inspirálódott.

V, 2021. szeptember 19., 11 óra, Empire-terem

NAPFELKELTE
Sophie Druml, hegedű, Sandra Serzane, hegedű, Andjela Radunovic, cselló, Benedikt Sinko bőgő

Franz Schubert: c-moll vonósnégyes-tétel, D 703
Joseph Haydn: B-dúr vonósnégyes (Napfelkelte), op. 76/4, Hob. III: 78
Anton Webern: Lassú tétel vonósnégyesre
Claude Debussy: g-moll vonósnégyes, op. 10

 

V, 2021. szeptember 26., 11 óra, Empire-terem

VIANO

Viano String Quartet
Lucy Wang, hegedű Hao Zhou, hegedű, Aiden Kane, brácsa, Tate Zawadiuk, cselló

Caroline Shaw: Evergreen
Bartók Béla: 5. vonósnégyes
Antonín Dvořák: 13. (G-dúr) vonósnégyes), op. 106

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!