Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon No. 1. - január - László Attila és a Budapest Jazz Orchestra...

No. 1. – január – László Attila és a Budapest Jazz Orchestra – Magic City

A sokoldalú nagyzenekar közel két évtizedes fennállása során „tematikus” projektjei közül jó pár lemezre is került. Ezek sorában is kiemelkedő legfrissebb albumuk, amely a hazai jazz (és a minőségi popzene) több évtizede élvonalban lévő figurájának, a gitáros-zeneszerző-hangszerelő László Attilának a BJO-val közös felvételeit teszi közkinccsé.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a jazz műfajából válogatunk.

- hirdetés -

A lemezen a kiváló jazzművész mindhárom tevékenységének esszenciáját kapjuk. A közelmúltban tartott nagysikerű lemezbemutató koncert hatása alatt nem könnyű tárgyilagosan foglalkozni az elhangzó zenei matériával. László Attila összesen kilenc, részben korábbról ismert (pl. a Doctor Q vagy a Downhill), másrészt vadonatúj (a címadó Magic City és a La Montagne) kompozíciója került fel a korongra, két szám kivételével valamennyi a szerző mesteri hangszerelésében. A Tell Your Story Ávéd János, míg az It’s Already That Subicz Gábor munkája.

- hirdetés -

László Attila karakteres gitárjátéka a legnagyobbaknak másokkal össze nem téveszthető soundját idézi. Ízléses, melodikus, sugárzik belőle az élet szeretete. Több évtizede a legkiemelkedőbb jazzművészek egyike, akinek tevékenysége határokon túl is jól ismert. Fényes pályája során több nagynevű külföldi művésszel is dolgozott. Kissé „kakukktojás” Horváth Charlie magyar nyelven előadott slágere és Veres Mónika When You Came című dala, amelyek ugyanakkor színesítik a palettát.

A 19 tagú BJO stábja és a főszereplő László Attila mellett még három további vendégművész is játszik az albumon: Oláh Kálmán, Lattmann Béla és Kaszás Péter. Különösen Kálcsi brillírozik zongora- ill. keyboard-szólóival. Kiemelkedő Válik László hangmérnöki munkája és Nosek László albumborítója is.

Cím: László Attila és a Budapest Jazz Orchestra – Magic City

Kiadó: BJO Records

Katalógusszám: BJO 007

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.